Äppelkaka – recept för en regnig höstdag

Recept på en enkel kaka med äpplen och smör. Förgyll en tråkig höstdag med en god kaka.

En del dagar måste förgyllas på något sätt. Då är bästa sättet att baka något gott och sedan sitta och mysa med kaffe och kaka. Av några halvskruttiga, men goda äpplen gjorde jag som en ganska vanlig sockerkaka med äppelklyftor nerstuckna på toppen. Hälften av smöret hade jag i kakan och andra hälften hyvlade jag tunt på toppen. Det blev som ett knäckigt tunt skal när kakan gräddats och väldigt gott.

Till 1 rund äppelkaka, ca 12 bitar:

Kaksmet:

  • 75 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker eller rörsocker
  • 3 ägg
  • 4 dl Self Rising Vetemjöl (eller vanligt mjöl + 1 1/2tsk bakpulver)
  • 1 dl mjölk

Fyllning:

  • 3-4 goda äpplen
  • 1/2 dl strösocker eller rörsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemummakärnor, malda eller stötta i mortel

Topping:

  • 75 g smör, kallt

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en 1 1/2-liters kakform. Förbered äpplena. Skala dem om det behövs, annars kan skalet vara kvar om det är tunt och fint. Dela, kärna ur och skär äpplena i 1/2-cm tunna klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma.

Blanda smör och socker i en skål. Vispa det mjukt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör om väl. Blanda i self rising mjöl eller mjöl och bakpulver om du har det. Blanda i mjölken till en slät smet.

Häll ner smeten i den mjölade kakformen. Stick ner alla äppelklyftorna i snygg formation eller huller om buller. Eventuell vätska som bildats kan ringlas över. Skär eller hyvla kallt smör över hela toppen. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.

apple-cake

Foto: Charlotte Jenkinson

Äppelkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..