Baka egna kex till osten

Recept på hemmagjorda kex, som "digestive". Jättegoda till ost och enkelt att baka själv.

Nu är det dags för höstmys med vin och ost. Varför då inte baka egna kex? Jag har gjort ett recept på kex som påminner om digestivekex, de här är mindre söta och så kan de göras mer fiberrika med rågflingor. Den här gången bakade jag med vetemjöl som är Self Rising – alltså det innehåller bakpulver. Det mjölet har inte funnits särskilt länge på den svenska marknaden men nästan vartenda engelskt eller amerikanskt kakrecept är gjort på sådant mjöl. Nu tycker inte jag att det är särskilt svårt att blanda i bakpulver i mitt vetemjöl, men det är ganska bekvämt med Self Rising om man bakar mycket kakor. Något svenskt ord för Self Rising har inte etablerats vad jag vet. Självhöjande? Låter mer som en person med lätt hybris än ett praktiskt kakmjöl.

Till ca 30 kex:

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk rörsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl rågflingor eller havregryn
  • 2 1/2 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
  • 2 dl Self Rising vetemjöl ( eller 2 dl vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver)
  • 1 tsk bikarbonat (kan nog uteslutas)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, socker och salt till ett nästan kokande degspad. Rör ner råg- eller havregryn samt skrädmjöl och rör om till en gröt. Dra av från värmen och låt gröten svalna.

Värm ugnen till 200°. När gröten svalnat häll upp den i en skål och blanda med Self Rising-mjöl, eller vanligt vetemjöl blandat med bakpulver. Jag vågade inte riktigt lita på det där självjäsande mjölet så jag hade i 1 tsk bikarbonat också. Ska prova nästa gång att inte ha det. Det ska bli en fast men smidig deg.

Kavla (på ett mjölat bakbord eller köksbänk) ut en degbit i taget ca 3 mm tjock. Stansa ut runda kex. Jag använde ett litet dricksglas eftersom jag inte hade något runt kakmått hemma.

Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler. Kavla och stansa ut kex tills degen är slut. Mitt sista kex blev ett pluttlitet dockkex.

Förvara de gräddade kexen torrt i burk med lock. Eftersom de innehåller ganska mycket smör så håller de inte i evigheter. Men ca tre veckor i bra burk. Njut dem till ost, eller bara som kaka till kaffe eller te.

kex-digestive

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..