Längtan till England – recept på pasties

Recept på engelska pasties som är ungefär detsamma som piroger.

Mitt andra land är England och jag är där alldeles för sällan. För en tid sedan slog min längtan till den regniga ön till med full kraft och då gjorde jag och sonen ”pasties”. Inte äkta Cornish pasties eftersom de måste göras i Cornwall, men vi gjorde vår egna variant med mycket rotsaker och färs i fyllningen. Degen till en pasty görs vanligtvis på ister, alltså animaliskt fett, och det finns ibland i våra butiker. Det hittade jag inte nu så då valde jag kokosfett, men smör går säkert också bra att göra degen på. Vi gjorde en varm pajdeg som är lätt att handskas med, den blir mjuk och behöver inte kavlas utan man kan platta ut den med fingrarna. Koka rotsakerna till fyllningen och stek löken innan de blandas med färs och kryddor. Pasties är goda nygräddade och varma, men fungerar fint även kalla som mellanmål, på picknick eller i lunchlåda. Pasties var förr arbetarlunch och man la en pasty i papper i fickan och så åt man den under sin korta lunchrast i gruvan eller vid fabriksmaskinerna. Till kvällsmat blev det oftast bara te och lite bröd. Det är därför man fortfarande i England (även Wales och Scotland) kallar kvällsmaten för ”tea” i vissa kretsar.

I detta recept hade jag 1 dl gravy – alltså en köttsky. Den var över efter att jag tidigare bräserat en liten stek. Nu kan man ju inte stå och koka en massa olika ingredienser till en futtig liten dl sky. Så därför skriver jag vatten och oxfond. Men skulle du råka ha lite god sky över så häll i det.

Till 8-10 pasties:

Fyllning:

 • 2 potatisar, ca 180 g
 • en bit rotselleri, ca 125 g
 • 1 morot, ca 80 g
 • 1 gul lök
 • 400 g köttfärs
 • 1 msk dijonsenap
 • 2 msk worcestershire sauce
 • 1 dl gravy eller 1 dl vatten + 1 msk oxfond
 • 3/4 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar

Deg:

 • 100 g kokosfett eller ister
 • 1 1/2 dl vatten
 • 5 dl vetemjöl, 300 g
 • 1/2 tsk salt
 • 1 uppvispat ägg till pensling

Skala potatis, rotselleri och morot och skär i 1/2-cm stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och mosa rotsakerna lite slarvigt med en gaffel i en skål.

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör (eller ister om du har det). Blanda den med de halvmosade rotsakerna. Låt det svalna.

Blanda ner färsen i rotsaksblandningen samt senap, worcestersås, gravy, salt och peppar. Blanda om ordentligt.

Deg: Lägg kokosfett och vatten i en kastrull och värm tills fettet smält. Mät upp mjöl och salt i en skål. Rör ner den varma fettblandningen och rör snabbt samman till en smidig mjuk deg. Låt den svalna såpass att du kan ta i den.

Sätt ugnen på 225°. Väg degen och dela med 8 eller 10 så du vet hur mycket varje degbit ska väga. Det är för att få jämnstora pasties. Tryck ut en degbit i taget på lätt mjölad arbetsyta. Det ska bli en ca 2 mm tjock rundel. Lägg fyllningen på ena halvan. Vik över den andra deghalvan och kläm ihop till en fin vågig kant. Flytta över pastyn till en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med resten av degbitarna och fyllningen.

Pensla ovansidan med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 25 minuter. Men kolla att de fått fin färg. De kan behöva gå både längre eller kortare beroende på form och även på ugnen. Alla är olika.

För den som undrar kan jag meddela att ”pasty” uttalas ungefär som ”pässti” med ett kort ä-ljud och inte ”pejsti”.

Pasties

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Pasties-2

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..