Glutenfri smulpaj med äpplen – lätt recept

Recept på glutenfri smulpaj med äpple. Även vegan då det inte är smör utan kokosfett i degen.

En fin låda äpplen fick jag från min pappas trädgård. Vilka äppelsorter är det ingen som vet, då träden är mycket gamla. Men äpplena är verkligen varierade i både färg, form och smak. Jag blandade äppelsorterna friskt och tänkte att jag skulle göra en enkel och lättbakad smulpaj. Så jag gjorde som jag brukar – öppnade skafferiet och kylskåpet och tänkte – jaha ja – vad har vi här idag då? Vad ska jag använda? Så av en händelse och helt oplanerat blev den här smulpajen både glutenfri och passande för veganer. Jag hade nämligen mandelmjöl, potatismjöl och kokosolja hemma och så här blev receptet:

Till en glutenfri och smörfri äppelsmulpaj

 • 800 g urkärnade och ansade äpplen
 • 1 dl farinsocker, ca 75 g, eller rörsocker eller ljust muscovadosocker
 • 1 msk malen kanel
 • 1/2 tsk kardemummakärnor
 • 3 dl mandelmjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 125 g kokosolja eller kokosfett

Värm ugnen till 225° över och undervärme. Ansa äpplen och skär bort alla mörka och dåliga bitar. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll ut dem i en ugnssäker form, ungefär storlek som 1/2 långpanna.

Blanda farinsocker och kanel. Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda ner det samt mandelmjöl och potatismjöl.

Smält kokosoljan/fettet om det är hårt, det ska bara precis bli mjukt eller flytande. Blanda ner det i mandelmjölsblandningen till en smulig lös deg.

Blanda äpplena i formen med hälften av den smuliga degen. Blanda om. Fördela sedan resten av degen ovanpå äpplena. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera pajen ljummen.

Annat glutenfritt äppelkakerecept finns här.

Apple-box

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Apple-crumble--16

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

 

 1. Gülay skriver:

  Hej Charlotte
  Mumsig recept. Jag har en annan fråga jag gjorde din ättiksgurka,smaken var jätte god. Men mina gurkor blev mjuka. Ska de vara mjuka? Om inte varför blev det så?

  1. Ja, du. Det kan jag inte svara på. Lite mjuka blir de ju, men de ska inte vara slankiga. Förr brukade man ha vinsten i inläggningar för att de skulle bli ”krispiga”, men det har jag aldrig använt i mina inläggningar. Kanske man får acceptera en viss mjukhet. Huvudsaken är väl att smaken är bra. / Mvh Charlotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..