Chutney – recept med plommon och äpple

Recept med plommon. Gör en god chutney av plommon med härlig chilihetta och ingefära. Chutney passar till mycket och är lätt att göra själv.

Chutney kan man göra på all möjlig frukt och en riktig chutney ska vara stark, söt och syrlig. Chutney är ett supertillbehör som kan piffa till varenda maträtt – nästan. Jag hade först tänkt göra plommonchutney, men min ringa plommonskörd räckte inte till så jag skarvade i med några väldigt goda svenska äpplen. Tyvärr vet jag inte vilken sort men de var friska och syrliga med mycket karaktär. Tidigare recept med plommon (plommonmarmelad) hittar du här.

Plommon-och äppelchutney

  • 500 g urkärnade plommon och äpplen eller bara plommon
  • 1 knipplök eller gul lök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1-2 chili, gärna grön spansk peppar
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald kanel
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk vitvinsvinäger

Skölj, dela och kärna ur både plommon och äpplen. Skär bort eventuella skavanker och skär äpplena i klyftor eller bitar. Plommonen kan vara kvar i halvor. Lägg plommon allt i en stor kastrull.

Skala och hacka löken. Ansa, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner lök och chili i kastrullen med frukt och tillsätt riven ingefära, svartpeppar, salt, kanel, socker och vinäger. Koka upp på medelvärme och rör om då och då. Låt chutneyn sjuda utan lock ca 20 minuter. Skumma ytan om det behövs. Smaka av om den är tillräckligt söt, syrlig och stark. Det kan bero på fruktens egen sötma och syrlighet om det är rätt balans. Blandar du i mer av något så ta det försiktigt och ta lite i taget.

Häll upp den varma färdigkokta chutneyn på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt den svalna. Förvarad i kyl eller kallskafferi håller den minst tre veckor.

Gula plommon

Foto: Charlotte Jenkinson

Plommonchutney

Foto: Charlotte Jenkinson

Yellow plums

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..