Blåbär- och hallonpaj med kolafyllning

Recept på en underbar sommarpaj med både blåbär, hallon och kolasås. Bättre kan det inte bli.

Blåbär och hallon är en oslagbar kombination. Jag har turen att ha båda de sommargoda bären på tomten, så jag plockade ganska snabbt ihop bär till en paj. Under bären la jag ett lager karamelliserad mjölk (kola) som finns att köpa färdigkaramelliserad på burk. Jag bakade min paj i en hel form, men jag tror den går att göra i en form med löstagbar kant också.

Till en blåbärs-och hallonpaj med kola:

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 1/2 dl rörsocker
  • 3 dl vetemjöl, 180 g

Fyllning:

  • 1 burk karamelliserad mjölk (Caramelized milk, 397 g)
  • ca 300 g blåbär och hallon (ca 5 dl)
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 msk potatismjöl

Till servering:

  • lättvispad grädde

Plocka bären. Jag hade mer blåbär än hallon men det kan vara 50/50 också.

Blueberry-3

Foto: Charlotte Jenkinson

Hallon-1

Foto: Charlotte Jenkinson

Pajdeg: Blanda smör, socker och mjöl för hand i en skål eller snabbt i en matberedare. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten så det blir en mjuk men inte kladdig deg. Tryck ut degen i ett jämnt lager i en paj- eller kakform. Låt degen stå kallt ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200°. Nagga den kylda  pajdegen i botten några gånger med en gaffel. Det är för att den inte ska spricka. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen.Sänk ugnsvärmen till 175°.

Bred ut den karamelliserade mjölken på det förgräddade pajskalet. Blanda blåbär och hallon med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut dem över kolasmeten. Grädda pajen ca 30 min. Strö på ca 1 msk rörsocker och låt pajen kallna. Servera den med lättvispad grädde.

Blueberry-pie

Foto: Charlotte Jenkinson

Blueberrry-pie

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..