Kokt lättrimmad torsk med äggsås – klassiskt recept

Recept på klassikern kokt torsk med äggsås. Låt torsken ligga i en saltlag först så blir köttet fast och fint.

Någon gång varje sommar då jag är på Orust lagar jag kokt lättrimmad torsk med äggsås. I år var det extra kul eftersom min ena son jobbar i Henåns fina fiskaffär. Jag lyxade till det och köpte en fin ryggbit krokfångad stor torsk. Den lade jag i saltlag, d v s  grovt havssalt och vatten några timmar. Det gör fisken vit och fast och den skivar sig av sig självt när den sjudit färdigt. En klassisk äggsås med finhackat kokt ägg och persilja är det självklara tillbehöret. Och så nykokt färskpotatis. Åh så gott det blev!!

Kokt torsk med äggsås till 4 personer:

 • ca 750 g torskfilé, gärna ryggbit

Saltlag:

 • 1/2 liter vatten
 • 1/2 dl grovt havssalt

Till koklag:

 • ca 7 dl vatten
 • 6 vitpepparkorn eller grönpepparkorn
 • 2 lagerblad eller 4 stora färska salviablad

Äggsås:

 • 2 hårdkokta ägg
 • 2 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 dl spad från fiskkoket
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1/2 dl finhackad persilja

Tillbehör:

 • kokt färskpotatis

Blanda vatten och salt i en skål och rör om så att saltet löser sig. Lägg i torskbiten och ställ den i kylen 2-3 timmar.

Torsk-i-saltlag

Foto: Charlotte Jenkinson

Fiskkok: Koka upp vatten med pepparkorn och lagerblad eller salvia. Tag upp torsken ur saltlagen och lägg ner i det sjudande vattnet. Nu ska fisken inte koka utan knappt ens sjuda. Lägg på lock och låt den knappt sjuda tills köttet precis börjar skiva sig när man petar lätt på det, min torskbit tog ca 10 minuter och då var spisplattan helt avstängd fast kastrullen stod kvar på den varma plattan. Lyft upp fisken försiktigt och lägg på fat. Lägg något över så den håller sig varm.

Äggsås: Skala och hacka de kokta äggen. Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjöl. Vispa ner det varma kokspadet från fiskkoket. Vispa ner mjölk, grädde och senap och låt såsen koka utan lock ca 5 minuter. Blanda ner hackat ägg och persilja.

Servera torsken med äggsås och nykokt färskpotatis.

Torsk-m-egg-1

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..