Svartvinbärssaft – recept på två sätt

Recept på svartvinbärssaft. Kokt eller rårörd saft - båda blir goda och är verkligen "sommaren på flaska".

Rårörd eller kokt saft. Jag gillar saft och nästan allra mest svartvinbärssaft som är ”sommaren på flaska”. Jag gör den helst själv av hemmaplockade bär. Enklast är kokt saft och det är det jag gör oftast. Men nu har gjorde jag en rårörd eftersom jag brukar göra rårörd jordgubbssaft och det är så jublande gott. Rårörd svartvinbärssaft tar tid men det är mödan värt. Den blir kraftig och fyllig och smakar ljuvligt. Jag gjorde samtidigt en kokt saft och den blir också god, men tappar i fylligheten och den friska bärsmaken jämfört med den rårörda. Jag ger recept på båda safterna. Jag tillsätter inte något konserveringsmedel i min saft. Jag förvarar den i kylen och konsumerar den snabbt. Den som vill tillsätter det, t ex natriumbensoat, och det står på förpackningen hur man gör och hur mycket som behövs (det brukar vara 1 kryddmått/liter saft)

Till ca 1 liter färdig rårörd svartvinbärssaft:

 • 1 liter solmogna svarta vinbär
 • 5 dl vatten
 • 1 1/2 tsk citronsyra
 • 6 dl socker/liter silad saft

Koka upp vattnet och låt det kallna. Mosa bären i en skål tillsammans med citronsyran. Jag tog en stavmixer och mixade lite slarvigt med den. Tillsätt det kalla kokta vattnet och täck med plast. Ställ i kylen ca 1 dygn.

Rigga upp en silduk över en bunke och häll upp bärmassan i den.

Sila-saft-1

Foto: Charlotte Jenkinson

Det är detta som tar tid. Det går extremt trögt att sila. Efter 4 timmar hade bara hälften runnit ner. Till slut tog jag en mjuk slickepott och pressade lätt inne i silen. Så till slut fick jag ut den mesta vätskan. Sammanlagt var massan i silen nästan 6 timmar.

Sila-saft-2

Foto: Charlotte Jenkinson

Mät upp mängden av silad saft  (jag hade 8 dl). Anpassa mängden socker efter det. Tillsätt sockret till saften och rör om så att sockret löser sig. Låt den stå en stund och skumma ytan. Låt den stå igen några minuter och skumma ytan ännu en eller två gånger. Den rårörda saften blir nästan sirapsliknande. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och ställ i kylen.

Fylla-saft

Foto: Charlotte Jenkinson

Saft-1

Foto: Charlotte Jenkinson

Späd saften med kallt vatten efter eget tycke och smak. Och nu till receptet på kokt svartvinbärssaft.

Till ca 1 1/2 liter kokt svartvinbärssaft:

 • 2 liter svarta vinbär
 • 8 dl vatten
 • 5-6 dl socker/liter saft

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i bären och låt dem sjuda under lock ca 10 minuter. Passa så det inte kokar över, det gjorde mina och det blev ett elände på spisen. Häll den kokta bärmassan i en silduk över en stor skål. Låt den rinna av ordentligt. Det går snabbare än den sega rårörda saften, men det är ändå bra att låta den stå över dagen så man får ut mesta möjliga av sitt saftkok.

Mät den silade saftens mängd (jag hade ca 12 dl). Häll saften i en kastrull och koka upp. Rör ner rätt mängd socker och låt saften sjuda ca 10 minuter. Skumma ytan hela tiden. Häll upp den varma saften på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och låt saften kallna. Förvara den i kylen.

Saft-2

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Micke skriver:

  Liknar sjukhusens transfusionspåsar. Men idogt gjort iaf, ser helt underbart saftigt gott ut!;)

 2. Hej!

  Jag har stört mig på att det tar så lång tid att sila saft. De sista gångerna jag gjort (fläder)saft har jag därför först silat allt genom ett durkslag och sen det som rinner igenom genom en silduk. Går oerhört mycket snabbare eftersom de stora bitarna tas bort i den grova silen.

  Tror du att mycket smak dras ut i själva silningssteget? Annars är det kanske värt att pröva! Jag märker ingen skillnad i smak på min rårörda flädersaft!

  1. Hej,
   Jag tycker också att det ibland tar evigheter att sila saft. Din metod när det gäller flädersaft är bra och det borde inte ta bort mycket smak, men det fungerar väl sämre med t ex vinbärssaft. Då är det bäst att beväpna sig med tålamod. Min rårörda svartvinbärssaft tog många timmar. Men den var å andra sidan väl värd att vänta på. / Jenkfood

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..