Muffins med citron och citron

Recept på lättbakade muffins fyllda med citron.

Jag fick en fin liten dessert-olivolja från Zeta och den med citron ville jag genast prova och smaksätta muffins med. Så här på våren är det brådska på båtvarvet och visserligen har vi bara en segeljolle, men det är lite pyssel i alla fall. Så tidigt på lördagsmorgonen bakade jag muffins och tog med till varvet. Det bästa med att vara där är att få fika i solens sken. Muffinsen (hur skriver man muffins i plural?) smaksatte jag med vanlig citron + den goda citronolivoljan. Så därför fick de heta muffins med citron och citron.

Till 12 citronmuffins:

 • 100 g mjukt smör
 • 2 1/2 dl strösocker
 • 3 ägg
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1 tsk dessertcitronolja
 • 1 1/2 msk pressad citron
 • 1 dl crème fraiche eller gräddfil
 • 2 msk vallmofrön
 • 3 1/2 dl vetemjöl, 210 g
 • 2 tsk bakpulver
 • 12 muffinsformar

Glasyr:

 • 1-2 msk dessertcitronolja
 • 1 1/2 msk pressad citron
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 2 dl florsocker

Sätt ugnen på 225°. Preparera en muffinsplåt med muffinspapper i varje fördjupning. Rör samman smör och socker så det blir mjukt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i rivet citronskal, pressad citron och citronolja.

Rosta vallmofröna i en torr stekpanna på låg värme ca 3 minuter. Blanda ner dem samt crème fraiche i smeten. Rör sist i mjölet blandat med bakpulver.

Fördela smeten i muffinsformarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Mina gick lite längre men min ugn  är nog inte exakt i temperaturen. Tryck med den lilla pipen på citronoljeflaskan rakt ner i varje muffins medan de fortfarande är varma. Man liksom injicerar oljan ner i muffinsen. Det var svårt att bedöma hur mycket det kom i varje men det var nog mellan 1/2-1 tsk i varje. Låt dem svalna på galler.

Rör samman pressad citron, rivet citronskal och florsocker. Bred det på muffinsen eller lägg i en spritspåse med ett litet klippt hål och spritsa på varje muffins. Gör kaffe och ta med på termos. Duka upp utomhus med citronmuffins, kaffe och citronsaft och njut av våren! För den som undrar är vår jolle en Finnjolle och hon heter Svea.

Muffins

Foto: Charlotte Jenkinson

Muffins

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..