Fylld morotskaka med kokos och citron

Recept på saftig morotskaka med kokos. Krämig och sötsyrlig fyllning och topping.

Nytt recept på en underbar saftig morotskaka med sötsyrlig ostfyllning blev följden av att jag kände att jag måste använda två förpackningar cream cheese som låg i min kyl, (typ Philadelphia, fast de här var från Arla). Utgångsdatumet var just passerat och så spanade jag också in några morötter i grönsakslådan som också borde användas snarast. Två av dem sådana där lila morötter. Ingredienslistan kan tyckas lång med udda ingredienser, men tänk på att man inte måste ha kokosolja utan kan ta rapsolja eller smält smör istället. Kanel tar man om man vill och filmjölken kan vara gräddfil eller naturell yoghurt. Det går lika bra att ta bara rörsocker om inget farinsocker finns hemma. Man måste inte heller ha riven kokos i, det var jag som hade precis 1 dl och tyckte den lika gärna kunde ingå i kakan eftersom det redan var kokosolja i den. Ja så där håller jag på och fiffilurar bland mina varor i skafferiet. Och så känner jag mig så otroligt präktig när något används och går åt – och dessutom blir gott.

Till en morotskaka, ca 12 bitar:

 • 3 dl finrivna morötter, ca 175 g
 • 3 ägg
 • 1 dl farinsocker
 • 1 1/2 dl rörsocker
 • 1 dl kokosolja, 100 g
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk kanel
 • 1 dl riven kokos
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1/2 msk pressad citron
 • 1/2 dl filmjölk

Fyllning:

 • 300 g naturell färskost, cream cheese typ Philadelphia
 • 2 dl florsocker
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1 msk pressad citron

Sätt ugnen på 175°. Smöra (jag tog kokosolja) och bröa en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skala och finriv morötterna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör i kokosoljan. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och rör sedan ner det i smeten. Tillsätt riven kokos, citronskal, pressad citron, filmjölk och sist de rivna morötterna. Blanda smeten väl. Häll upp i den smorda formen och grädda kakan i mitt i ugnen 45-50 minuter.

Låt kakan kallna. Tag ut den ur formen och dela den på mitten till två ”tårtbottnar”. Rör samman färskost, florsocker, finrivet citronskal och citronsaft. Bred 1/3 av fyllningen på den undre kakhalvan. Lägg på den övre kakan och täck ovansidan med resten av fyllningen. Ställ gärna kakan i kylen någon halvtimme eller så före servering.

Morotskaka

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..