Så tillagar du vit sparris – lätt recept

Recept på vit sparris. Så här skalar och kokar du vit sparris. Servera med brynt smör och knapriga smulor.

Vit sparris är samma sort som grön sparris. Skillnaden beror på hur de odlas. Grön sparris är knopparna som växer över jord. De blir vacker gröna av klorofyll. Den vita sparrisen odlas genom att jorden kupas upp över knopparna så de får inget ljus alls utan blir bleka. Att vit sparris är bökigare att odla gör den dyrare och mer exklusiv. Vit sparris måste skalas eftersom det yttre skiktet är lite trådigt med en något besk smak. Kokt vit sparris behöver inte mycket i kryddväg. Den milda fina smaken matchas bäst med inte alltför starka smaker – fast lite svartpeppar eller cayenne är inte helt fel. Klassikern är vit sparris med hollandaisesås, men här gör jag en annan variant med smörstekta brödsmulor och brynt smör.

Till 2-3 personer som förrätt:

 • 5-6 stora vita sparrisar, ca 400 g
 • 75 g smör
 • ca 2 dl smulat vitt bröd, ungefär 1 småfranska
 • ca 1 tsk flingsalt
 • 2-3 vrid på svartpepparkvarnen

Välj fina spänstiga och jämnstora sparrisar.

Sparris

Foto: Charlotte Jenkinson

Skala dem med en potatisskalare uppifrån och ner. Var lite försiktig så inte sparrisen bryts. Skär av den nedersta millimetern.

Sparris

Foto: Charlotte Jenkinson

Nu ska de kokas. Finn först en lämplig kastrull där sparrisen ryms i hela sin längd. Bäst hos mig var min nya stora stekpanna med höga kanter. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen. Om man inte har lock kan man ta ett smör-eller bakplåtspapper och lägga på som lock. Det ska ligga direkt mot vattenytan. Då ser det så här knasigt ut, men det funkar bra.

Sparris

Foto: C Jenkinson

Låt sparrisen sjuda under lock eller papperslock ca 10 minuter. Låt dem rinna av på en tallrik eller fat.

Riv brödet grovt. Hetta upp smör i en stekpanna på strax över medelvärme. När det slutar fräsa och börjar bli ljusbrunt lägg i brödsmulorna och stek dem gyllenbruna. Det hela tar ca 4 minuter. Lägg i den kokta sparrisen och låt den steka med ca 1/2 minut. Lägg snabbt upp på fat. Strö över salt och peppar. Servera dem varma med till exempel skivor av skinka, pastrami eller rimmad eller kallrökt lax. Annars är de goda bara med sitt brynta smör och smulorna.

 

Sparris

Foto: Charlotte Jenkinson

Sparris

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 1. Tommy skriver:

  Hej

  Vit sparris har jag aldrig testat. Alltid kul att prova något nytt!

  Tack för tipset och recept!

  /Tommy

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..