Vegobiffar och hembakat pitabröd – två recept

Recept på vegetariska biffar gjorda på olika bönor samt recept på hembakade egna pitabröd. Vegetarisk vardagsmat som gillas av alla.

Vegetariska biffar gjorda på vita och svarta bönor. De innehåller ett ägg men eftersom de steks i ugn går det hyfsat bra att utesluta ägget om man vill. Till biffarna bakar jag egna pitabröd med fullkornsvetemjöl. En röra/sallad med tomater, selleri och lök är gott till och i vår familj stänker vi på ordentligt med någon stark chilisås, till exempel favoriten Cholula. God vegetarisk middag blev det som gick hem stort hos mina grabbar. Börja med att baka bröden och gör biffarna sedan.

Till 10 st pitabröd med fullkorn:

 • 3 dl vatten
 • 10 g jäst
 • 1 1/2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • ca 6 dl vetemjöl special fullkorn, ca 360 g + 1/2 dl (30 g) till utbakning

Bönbiffar, 8 st:

 • 1 burk vita bönor, 400 g
 •  1 litet ägg
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 krm chili flakes eller liknande
 • 3 msk Maizena majsstärkelse
 • 1 burk svarta bönor, 400 g
 • 75 g fetaost

Sallad:

 • 250 g småtomater
 • 1 stjälkselleri
 • 2 salladslökar
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk vinäger
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 krm salt
 • 1 krm rörsocker

Pitabröd: Ljumma vattnet till ca 37°. Blanda jäst och vatten i en degbunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i mjöl en del i taget och arbeta degen kraftigt hela tiden. Degen ska bli lite seg. Fortsätt arbeta degen för hand ca 10 minuter och i maskin ca 5. Det är jättejobbigt att göra det för hand, men se det som ett träningspass! Låt degen stanna i degbunken. Pensla ovansidan med olja och täck med plast eller bakduk. Jag har ett plastlock som jag sätter på min bunke. Låt degen jäsa nästan en timme.

Sätt ugnen på 250°. Tag upp den jästa degen på ett bakbord eller annan ren arbetsyta. Dela degen i 10 lika delar. Jag brukar väga degen och bitarna så får jag det exakt. Rulla en bulle av varje bit. Kavla ut en bulle i taget till en rundel ca 15 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör samma med alla degbitarna. Låt dem jäsa övertäckta 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna kort stund på galler. Skär en skåra i dem så de öppnas upp.

Pitabröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Bönbiffar: Sätt ugnen på 200°. Olja en ugnssäker form eller långpanna i botten (det går bra att olja ett bakplåtspapper också om man vill ha det i botten). Häll av de vita bönorna i ett durkslag. Lägg  dem i en matberedare tillsammans med ägg, salt, chili  och Maizena. Mixa lite slarvigt till en massa. Det gör inget om några bönor är nästan hela. Lägg massan i en skål. Häll nu av de svarta bönorna i ett durkslag. Blanda ner dem i bönmoset. Skär fetaost i småbitar eller tärningar och blanda ner dem också. Forma 8 jämnstora ganska platta biffar och lägg i den smorda ugnsformen eller långpannan. Detta kan vara klibbigt så det är lättast att klutta ut glesa högar direkt i formen eller långpannan och platta till dem med blöta händer. Stek biffarna mitt i ugnen ca 10 minuter.

Sallad/salsa: Dela eller skiva tomaterna. Finstrimla selleri och salladslök. Blanda allt i en skål tillsammans med olja, vinäger, peppar salt och socker. Låt stå en stund före servering.

Servering: Öppna ett pitabröd. Lägg i lite tomatsallad, sedan en nystekt bönbiff och toppa med lite mer tomatsallad samt någon stark chilisås alternativt en yoghurtbaserad örtsås.

 

Vegobiff i pitabröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Pitabröd

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Vegobiffar i pitabröd

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..