Glad Påsk med chokladtryffelkaka

Recept på pajliknande kaka med chokladtryffelfyllning. En kaka till påsk, fest eller andra högtider. En kaka (paj) som räcker till många.

Påsk är en riktig godishögtid med påskägg, chokladharar och påsktårtor. Min påsk ska jag fira med en liten men ruskigt god chokladtryffelkaka. Kanske den är lite pajliknande men nu får den heta kaka. Jag brukade göra något liknande när jag jobbade som kallskänka och kakbakerska på Smådalarö Gård för en otrolig massa år sedan. Kakbotten är som en pajdeg och fyllningen är chokladtryffel som jag den här gången gjorde på bland annat kakao och kokosolja. Kakan räcker till många, för det behövs bara smala bitar.

Chokladtryffelkaka, ca 16 bitar:

Pajdeg:

 • 200 g smör
 • 2 msk florsocker
 • 5 dl vetemjöl, 300 g
 • 1 ägg
 • en pajform med löstagbar botten ca 22 cm i diameter

Chokladfyllning:

 • 4 dl florsocker
 • 1 1/2 dl kakao
 • 2 msk farinsocker eller muskovadosocker
 • 2 krm vaniljpulver
 • 2 ägg
 • 100 g kokosolja

Deg: Blanda smör, florsocker, mjöl och ägg i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Jag knådade min deg lite extra för hand på köksbänken ca 1 minut så den blev smidig och fin. Låt den vila ca 5 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Dela degen och tag undan 1/3 av degen. Jag vägde min deg och då var det lätt att dela rätt mängd. Den vägde 570 g så jag tog undan 190 g. Kavla ut 2/3-delsbiten till en jämn rundel. Lyft över den och klä botten och kanterna på pajformen. Tryck fast mot kanterna och jämna till den runtom.

Fyllning: Blanda florsocker, kakao, farin och vaniljpulver i en skål. Rör i äggen samt kokosoljan. Har oljan blivit fast så kör den bara några sekunder i mikron så blir den mer flytande och lättare att röra i. Rör till en jämn smet (vispa inte). Fördela fyllningen i den degklädda pajformen till ett jämnt lager. Kavla ut den mindre degbiten till en fin rundel och lägg den som lock. Trimma kanterna.

Grädda kakan på nedersta falsen ca 30 minuter. Låt den svalna och kallna, men ställ den inte i kylen.

Pudra med florsocker före servering. Skär i smala bitar.

Chokladtryffelkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

Chokladpaj

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Chokladtryffelkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..