Key Lime Pie – inte svårt alls med enkelt recept

Key lime pie, (Key limepaj) är mångas favorit och det här receptet är det vanligaste med botten av digestivekex och fyllning av lime, äggulor och kondenserad mjölk.

Key Lime Pie, eller lite försvenskat Key limepaj, är faktiskt lätt att göra och en klassisk kaka/paj som är superpopulär. Ursprungligen kommer pajen från Florida och är gjord på en särskild sorts lime kallad Key lime. Men det är överkurs och till de flesta limepajer används vanlig lime. Jag fick 2 dl pressad färsk lime som blivit över i provköket på Allt om Mat och då passade jag på att göra denna sötsyrliga klassiker. Passar fint nu till påsk och är vackert gul.

Till 1 paj, ca 12 bitar:

Pajbotten:

 • 200 g digestivekex
 • 100 g smält smör
 • 2 msk rörsocker
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 krm malen kanel

Fyllning:

 • 2 dl färskpressad lime
 • finrivet skal av 1 lime
 • 3 msk rörsocker
 • 8 äggulor
 • 1 burk kondenserad sötad mjölk, 397 g

Till servering:

 • lättvispad grädde

Sätt ugnen på 200°. Smula eller mixa kexen och blanda med smält smör, socker, vanilj och kanel. Tryck ut den smuliga massan i en pajform som är ca 26 cm i diameter. Det är bra med en form med löstagbar botten, men jag hade det inte. En löstagbar botten är bra om man vill få ut pajen hel och placera på fat. I en hel form kan man bara lyfta ut bitar.

Tryck ut massan i ett jämnt lager och någon centimeter upp på kanterna. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 5 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 150°. Blanda pressad lime, rivet skal, socker, äggulor och kondenserad mjölk. Rör snarare än vispa. Jag rörde med en ballongvisp så att allt precis blandade sig. Häll blandningen i det förgräddade skalet. Grädda i ugnen ca 40 minuter. Låt pajen svalna och kallna. Servera med lättvispad grädde.

 

Key Lime Pie

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Key Lime Pie

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..