Bhajis – recept på indiska grönsaksplättar

Recept på små fina indiska grönsaksplättar, så kallade bhajis. De är glutenfria eftersom de görs på kikärtsmjöl och rismjöl. Rätten är helt vego.

Bhajis är små plättar av fint skurna grönsaker som blandas med en smet av bland annat kikärtsmjöl och kryddor. Jag stekte dem i olja och serverade med kvarg baserad på soya (Alpro), så rätten blev helt vegansk samt gluten och laktosfri. Servera bhajis varma och nystekta. Överblivna blir godast om de värms i vanlig ugn eller i stekpanna på låg värme. Då blir de åter lite krispiga på ytan och nästan som nystekta. De går att göra på olika grönsaker. Jag tog morot, purjo och zucchini och skar allt i tändsticksstora stavar.

Till 16-18 bhajis:

  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-2 morötter, ca 120 g
  • 120 g zucchini
  • 60 g purjolök
  • 3 tsk bruna eller gula senapsfrön
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chili flakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm mald spiskummin
  • rapsolja till stekning
  • naturell kvarg till servering (välj soyabaserad om du är vegan)
  • ev pressad citron

Vispa samman vatten, kikärtsmjöl, rismjöl och salt. Skala morötterna och skär i tändsticksstora stavar. Skär också zucchini och purjo på samma vis. Blanda allt med kikärtssmeten.

Häll senapsfrö, gurkmeja, chili, paprikapulver och spiskummin i en torr stekpanna. Rosta kryddorna på låg värme ca 5 minuter tills de börjar dofta. Blanda ner dem i smeten.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek små platta högar med grönsaker och smet några i taget. Eftersom smeten sjunker till botten skedade jag upp lite och droppade ner i varje bhaji när de stektes. Stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida. Vill du hålla dem varma vartefter du steker kan de läggas på plåt eller ugnssäker form och stå på ca 100° i vanlig ugn.

Servera dem nystekta och varma med exempelvis kvarg eller yoghurt och kanske pressad citron om du har det hemma. Servera dem som förrätt, liten lunchrätt eller som tillbehör till soppa eller gryta. De kan också serveras med sallad eller som grönsaksrätt till ris.

Bhaji

Foto: Charlotte Jenkinson

Bhaji

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..