Iced VoVo – en hälsning från Australien

Recept på söt kaka från Australien, så kallade Iced VoVo med smälta marshmallows och kokos. Söta, rosa och superfina på kakfaten.

En riktig sötsak är de fina rosa och röda kalaskakorna från Australien. Det är egentligen en köpekaka och heter Iced VoVo. Men självklart bakar många sötsugna hushåll sina egna VoVos. I botten har man en god slät liten kaka och sedan toppar man den med smälta rosa marshmallows, doppar i riven kokos och sedan hallonsylt mellan kokosfluffet. Man behöver inte så många kakor innan sötsugen är borta. Det ska vara rosa marshmallows men jag tog vita och färgade med några droppar röd karamellfärg. En del av alla olika recept jag kollade struntar i marshmallows och gör vanlig kristyr istället – men det ville inte jag. Jag har mixtrat, vägt och mätt och fått till ett recept som blir till 35 små fina kakor. Nästa gång jag besöker min australiensiska gren av familjen ska jag köpa originalet och jämföra. Månne mina är godare?

Till ca 35 VoVos:

Kakor:

 • 50 g smör
 • 1 dl strösocker, 80 g
 • 1 ägg
 • 2 dl vetemjöl, 120 g
 • 1 tsk balpulver

Topping:

 • 100 g marshmallows
 • 25 g smör
 • röd hushållsfärg
 • 1/2 dl florsocker, ca 30 g
 • ca 1 dl riven kokos
 • ca 1 dl hallonsylt

Blanda samman smör och socker i en skål eller i en matberedare. Tillsätt ägg och mjöl blandat med bakpulver och blanda till en smidig deg. Låt den ligga kallt ca 15 minuter. Värm ugnen till 175°. Dela degen i två och kavla ut en del i taget ca 4 mm tjock. Sporra ut remsor och sporra till rektanglar ca 4 x 5 cm. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna.

Blanda marshmallows och smör i en vid tjockbottnad kastrull. Smält dem på låg värme. Förbered en spritspåse med ett litet klippt hål bara – det behövs ingen tyll. När marshmallow och smör smält till en slät massa tillsätt färg försiktigt några droppar i taget samt florsocker. Häll snabbt upp massan i spritspåsen (det är vädigt kletigt). Spritsa ut massan i två strängar på kakornas långsidor, doppa direkt i en skål med kokos. Ställ dem att stelna. Marshmallowsmassan kallnar och stelnar ganska fort så man måste vara rätt så snabb i vändningarna. Det blir rätt kletigt också. När alla kakor fått marshmallows och kokos spritsas hallonsylt i mitten. Nu är de klara! En hälsning från Down under.

Iced VoVos

Foto: Charlotte Jenkinson

Iced VoVos

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Iced VoVos

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

 1. De låter underbara! Men tror du att man kan använda marshmallow fluff från burk i stället? Kletighet är min fasa.

  1. Har ingen aning tyvärr. Du kan göra vanlig kristyr istället med florsocker och lite äggvita. Det blir inte så där segmjukt, men lika sött. Och du kan färga det rosa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..