Tre chiapuddingar- tre recept med olika smak

Recept på tre olika chiapuddingar. De är gjorda på havredryck, sojadryck och mandeldryck och smaksatta med blåbär, choklad, banan och chai-kryddor.

Chiafrön är nyttiga och populära bland alla hälsomedvetna, och det som är bra med just chiafrön är att de är lätta att använda. Lätt att göra och variera är chiapuddingar som väl närmast kan beskrivas som en kall gröt – fast det är godare än vad det låter. Jag gjorde tre olika – en på mandeldryck och blåbär, en på havredryck och chaite och en med sojadryck, banan och choklad. Gör dem på kvällen och låt dem stå över natten i kylen så är de perfekta portionspuddingar till frukost. Lättast är att göra dem i glasburk med lock istället för att fumla med plastfolie över glas. Ät dem med extra frukt, bär eller nyttig råkakaokross.

Till 2 st chiapuddingar med blåbär:

 • 1 dl frysta eller färska blåbär
 • 1 msk honung
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 1/2 dl mandeldryck (osötad)
 • 4 msk chiafrön
 • ca 1 dl färska blåbär till servering

Tina blåbären om de är frysta. Blanda med honung, vaniljsocker och mandeldryck i en skål. Tillsätt chiafrön och låt det stå i skålen ca 15 minuter. Rör om ofta så det inte blir klumpar. När massan börjar bli jämn och ganska fast häll upp på två glas. Sätt på lock och ställ i kylen minst 3 timmar. Servera med färska blåbär.

Chiapudding med blåbär

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

Nästa pudding är med banan och choklad och basen är sojadryck.

Till 2 chiapuddingar med banan och choklad:

 • 1 banan
 • 1 tsk kakao
 • 2 dl sojadryck (osötad)
 • 3 msk chiafrön
 • krossad råkakao till servering

Mosa samman banan och kakao. Lägg moset i botten av två glas eller små burkar med lock. Blanda i en skål sojadryck och chiafrön. Låt det svälla ca 15 minuter och rör om ofta. När massan tjocknat häll upp ovanpå bananmoset i botten av glasen. Täck med lock och ställ i kylen minst 3 timmar men gärna över natten. Servera med skivad banan eller chokladkross.

Chia med banan och choklad

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Den tredje och sista av dagens chiapuddingar gjorde jag på ett annat sätt med havredryck, te och kryddor. Eftersom tanken var chaite så blir den här puddingen det roliga ordet chaichia. Den serverade jag med torkade hallon, men choklad eller banan kan man också toppa med.

Till 2 chaichia:

 • 2 1/2 dl havredryck (osötad)
 • 3-4 hela kryddnejlikor
 • 4-5 hela oskalade kardemummakapslar
 • 1 krm mald kanel
 • 1 krm riven muskot
 • 1 krm malen ingefära
 • 1 tsk svart te
 • 3 msk chiafrön
 • torkade hallon till servering

Blanda i en kastrull havredryck, nejlikor, kardemumma, kanel, muskot, ingefära och te. Koka upp försiktigt och låt det sjuda ca 1 minut. Ställ det att kallna. Sila den genom en finmaskig sil när den kallnat. Blanda i en skål med chiafrön. Låt det stå att svälla ca 15 minuter och rör om ofta så det inte blir klumpar. Häll upp på glas och täck med lock eller plast. Ställ i kylen minst 3 timmar men gärna över natten. Servera med bär, frukt eller chokladkross.

Chaichia

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Gülay skriver:

  Hej
  Var hittar du kardemummakapslar? Jag har frågat var enda ”normal” matbutik utan resultat. Det vet inte ens vad det är! Ica,hemköp.willys

  1. Hej, man kan alltid köpa lite udda kryddor på nätet, det finns många olika kryddhandlare online. Till chiapuddingen kan du också ta vanliga kardemummakärnor som inte är malda eller stötta och koka med och sedan sila. Då räcker det med ca 2 krm kärnor. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..