Fruktkräm med grädde

Recept på klassisk fruktkräm gjord på torkade frukter och äpplen och smaksatt med kanel. Servera den kall med vispad grädde.

Enkel och lite vardaglig dessert är fruktkräm på torkad frukt. Jag hade nog helt glömt bort denna goda klassiker, men så åt jag julbord på en av de stora Silja Line-båtarna och då fann jag denna lilla pärla på ett eget litet dessertbord. När annat julgodis känns sött och tungt smakar en sådan här dessert fruktigt, friskt och gott. Min kräm gjorde jag på torkade plommon, så kallade sviskon, torkade aprikoser och färska äpplen och kryddade med kanel. Krämen gick jättefort att göra och är nästan omöjlig att misslyckas med.

Fruktkräm till ca 6 pers:

  • 150 g sviskon (torkade plommon)
  • 150 g torkade aprikoser
  • 8 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 2 äpplen, t ex Cox Orange
  • 3/4 dl rörsocker
  • ev 2 tsk malen kanel
  • 1 msk pressad citron
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • 2 msk vatten

Skär den torkade frukten i bitar. Lägg i en kastrull med vatten samt kanelstången. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Dela, kärna ur och skär äpplena i små 1/2-cm stora tärningar. Blanda dem med socker och kanel. Blanda ner det i den sjudande frukten och sjud utan lock ytterligare ca 5 minuter. Smaksätt med citron och vispa ner potatismjöl blandat med vatten. Koka upp snabbt så att krämen tjocknar. Häll upp i en skål och låt krämen kallna. Servera med lättvispad grädde eller gräddmjölk.

Fruktcreme

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..