Äppelkaka med mandel – glutenfritt recept

Recept på enkel äppelkaka till vardags. Den här är gjord på mandelmjöl så den är glutenfri.

Äppelkaka till vardags ska vara lätt att göra, inget finlir utan bara en massa äpplen och så någon deg eller smet av vanliga ingredienser. Den här är gjord med mandelmjöl och därför glutenfri. Som vanligt den här årstiden så hade jag inte bara en utan två stora fruktskålar proppade med äpplen från min pappas trädgård. Har ingen aning om vad det är för sorter men några bamsestora friska och syrliga och några små söta lätt rodnande. Nu använde jag ganska många äpplen och vägde de urkärnade delvis skalade äppelbitarna för att få ett hyfsat recept. Servera gärna kakan nybakad och ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller bara lättvispad grädde. Annat äppelkakerecept hittar ni här.

Äppelkaka med mandel

 • ca 700 g urkärnade, skalade äpplen
 • 1/2 dl rörsocker
 • 1-2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk kardemumma
 • 1 1/2 msk potatismjöl (ska i först när kakan ska gräddas)

Kaksmet:

 • 100 g smör
 • 1 1/2 dl rörsocker
 • 3 äggulor (stora ägg)
 • ca 2 dl mandelmjöl, 100 g
 • 2 msk potatismjöl
 • 3 äggvitor (stora ägg)

Dela, kärna ur och skär bort fula skal och skavanker från äpplena. Skär äpplena i ganska tunna klyftor. Blanda dem i en skål med socker, vanilj, kanel och finstött kardemumma. Vänta med potatismjölet som står efter kardemumman i ingredienslistan. Det ska i senare i momenten. När äpplena får ligga så här en stund så vätskar de sig och det är bra – ni ska få se!

Sätt ugnen på 175°. Blanda smör och socker. Rör eller vispa till en mjuk luftig smet. Tillsätt en äggula i taget ( lägg vitorna i en skål för sig). Om du har små ägg ta fyra istället för tre. Blanda ner mandelmjöl och potatismjöl i smör-och äggulesmeten. Vispa äggvitorna för sig till ett hårt skum. Blanda ner det i kaksmeten.

Lägg över äppelklyftorna till en ugnssäker form eller kakform, ca 24-26 cm i diameter. Häll inte bara över dem eftersom vätskan i botten på skålen ska bli kvar. Lägg alltså över äppelklyftorna i formen. Blanda med potatismjölet (se där – där kom det med!). Täck med kaksmeten och slå formen lätt i köksbänken så smeten sjunker ner lite mellan äppelbitarna. Ringla vätskan från äppelskålen över kakan (Alternativt – ringla vätskan från äpplena på kakan när den är gräddad).  Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt den svalna något, men servera den gärna lite varm med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

Äppelkaka med mandel

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..