Recept på kanelbullar

Recept på kanelbullar med glasyr. De är bakade tätt på plåt ungefär som butterkaka, fast lite lösare. Bullarna blir luftiga och fina med ägg i degen

Nyligen var det kanelbullens dag, men då gjorde jag äppelmunkar, så därför bakade jag kanelbullar nu istället. Jag gjorde en variant där de ligger tätt på plåten, och istället för att pensla med ägg och strö på socker gjorde jag en glasyr som jag ringlade på när de var gräddade. Behöver jag säga att de här bullarna blev jättegoda. Ett av mina tricks är att ha ett ägg i degen samt att blanda i smöret rumsvarmt när degen jäst.

Till ca 45 bullar:

 • 50 g jäst
 • 4 dl ljummen mjölk
 • 1 ägg
 • 1 krm salt
 • 1 tsk stött kardemumma
 • ca 10 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakning
 • 100 g smör
 • 1 dl strösocker

Fyllning:

 • 200 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 4-5 tsk kanel

Glasyr:

 • 2 dl florsocker
 • 2 msk vatten

Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i den ljumma (37°) mjölken. Tillsätt ägg, salt och kardemumma. Mät upp mjöl och rör ner ca 2/3 av det. Arbeta degen några minuter (den är jätteklibbig och lös), täck med bakduk och låt den jäsa i bunken ca 30 minuter. Under tiden rör samman det smör och socker som ska i degen. I en annan skål kan du röra samman smör, socker och kanel som sedan ska i fyllningen. Två smörskålar alltså.

När den lösa degen jäst. Blanda med en slev eller degblandare ner smör-och sockerblandningen i degen. Tillsätt resten av mjölet och blanda till en slät ganska lösa deg. Häll upp den på ett väl mjölat bakbord. Dela den i två.

Forma deghalvan till en rulle (det går åt en del mjöl för degen är rätt lös), och kavla ut den till en ca 50 cm rektangel, 1/2 cm tjock. Bred på hälften av smör-socker-kanelblandningen i ett jämnt lager över hela degplattan. Rulla ihop till en rulle och skär (med degskrapa t ex) ca 1-1,5 cm breda skivor. Lägg bullarna ganska tätt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt dem jäsa ca 30 min.

Gör samma med den andra deghalvan. Mer snurrat utseende på bullarna gör man genom att inte rulla ihop den utkavlade kanelsmörade degen utan vika ihop den omlott så den blir som ett tjockt ca 8 cm brett band. Skär ca 5 cm breda bitar. Skär sedan varje bit som ett par byxor. Snurra varje ”byxben”några varv och vira ihop till en bulle. Lägg i bull-eller muffinsform och låt jäsa ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225°. Grädda bullarna 12-15 minuter. Låt dem svalna ca 10 minuter och rör sedan samman florsocker och vatten till en glasyr. Ringla eller spritsa ut glasyren över bullarna och låt dem svalna lite till.

Kanelbullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Kanelbullar

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Måste bara lägga in en vacker höstbild jag tog en tidig morgon. Oktober har varit otroligt vacker i år. Det är Gröna Lund i Stockholm en tidig morgon. Har inget med kanelbullar att göra egentligen, men visst är dimma vackert.

Gröna lund i dimma

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..