Koka egen hummerbuljong – lätt recept

Recept på egen hummerbuljong. Koka en fond av skal från hummer. Spara den i småportioner i frysen och använd till vardags eller till fest.

Skal från en eller två kokta humrar blir lätt en fin och användbar hummerbuljong. Den kan kokas ner till en fond och frysas in i burkar eller i islåda så lägger man bara de frysta fondkuberna i en plastpåse och tar fram efter behov. Användbart till fisk-och skaldjursgrytor, soppor eller sås. Man använder alla skal från stjärten, skölden, klorna, armarna och de spindliga benen. Själva kroppen kan tas med i koket, men ta då först bort magdelarna och de fransiga gälarna. Är man osäker på vad det är är det bättre att inte ta med just den delen. Hummerbuljong är inget som kokar i evigheter utan den kan silas  efter 15-30 minuter. Apropå silning så har jag sagt det förr, men nu säger jag det igen – Gör inte som en god vän till mig som kokade fiskfond, ställde upp silen och hällde bort all vätska på samma sätt som när man häller av pasta. All fiskfond försvann ner i vasken och där stod hon med en sil full av fiskben och skrov. Snopet! Ställ alltså silen över en skål så att buljongen hamnar i den.

 

Till ca 4 dl hummerbuljong:

  • skal från 1–2 kokta humrar, jag hade skal från 1 ganska stor hummer
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 fänkål (finhackad)
  • 1 liten gul lök eller schalottenlök (finhackad)
  • 1 msk tomatpuré
  • några dillstjälkar
  • 1 dl torr vermouth (Noilly Prat t ex)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten

Krossa skalen så gott det går, bara lite grovkrossat räcker. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och fräs skalen på hög värme under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt finhackad fänkål, lök, tomatpuré och dillstjälkar och låt det fräsa med ca 1 minut. Tillsätt vermouth, vin och vatten. Koka upp och låt det sjuda utan lock ca 30 min. Låt den stå utan värme men med lock ca 15 minuter. Sila genom en finmaskig sil eller genom en silduk. Låt den rinna av stå en stund.

Nu är buljongen klar, och vill du ha en mer koncentrerad fond kan den koka ner till önskad mängd. Låt den kallna och förvara i glasburk med lock eller frys in i iskubslåda och förvara i plastpåse i frysen.

Hummerfond

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..