Salt möter sött: Stekt salt sill med löksås

Recept på en riktig husmansklassiker - stekt salt sill med löksås. Salt sill möter söt lök - det är det som gör rätten så god. Och så en skvätt grädde.

Riktig gammaldags husmanskost är stekt salt sill med löksås. Det är kombinationen salt från sillen och det söta från löken som gör det så gott. En skvätt grädde i löken gör den ännu mjukare och lite sötare. Salt sill måste vattnas ur ordentligt så att sältan minskas. Det finns ofta redan urvattnad sill, s k steksill, att köpa, men jag brukar lägga salta filéer i blöt över natten. Alternativt lägger man den i blöt på morgonen och byter vatten flera gånger under dagen – så där 10 gånger om man nu har den tiden. Lättare alltså att planera sin sillmiddag och lägga sillen i rikligt med kallt vatten och låta den stå ett dygn. Sillfiléerna vänder jag i fint rågmjöl och steker i smör. Löken kan vara både gul lök och purjo som också steks i smör och sedan får den koka ihop i en skvätt grädde. Till detta nykokt potatis och kanske lite klippt dill. Riktig kalasmat för oss och inget man äter varje dag, men för våra skandinaviska urfäder och mödrar var det vardagsmaten nummer ett. Men de tyckte nog den var god också.

Ett ungefärligt recept på stekt salt sill med gräddkokt lök till 2 pers:

  • 4 skinn och benfria salta sillfiléer
  • ca 1/2 dl fin eller grovt rågmjöl
  • 2-3 msk smör

Gräddkokt lök:

  • 1 gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • kokt potatis
  • dill

Lägg sillfiléerna i blöt i rikligt med kallt vatten ca 1 dygn, byt gärna vatten någon gång under tiden. Är det redan urvattnad s k steksill kan den bara sköljas av och är sedan färdig att anrättas. Låt den urvattnade sillen rinna av. Vänd sillfiléerna i rågmjöl på ett fat. Hetta upp smör i en stekpanna, men det ska inte vara för hett utan mer på medelvärme. Stek sillen ca 4 minuter på varje sida. Salt sill blir bäst om den steker relativt länge på inte så hög temperatur. Då blir paneringen krispig och gyllenfärgad och fisken fast och fin.

Skala och strimla lök. Stek den mjuk i smör. Tillsätt grädde och låt löken koka ihop ca 3 min. Servera sillen med lök, nykokt potatis och några dillvippor.

Stekt salt sill

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Och så här fin är en sill:

Sill

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..