Recept på hembakade frökex

Recept på knapriga glutenfria frökex. Lätta att göra av olika fröer och kärnor.

Knapriga och knäckiga och nästan omöjliga att sluta äta är de här glutenfria frökexen eller fröknäcke kanske man kan kalla dem. Receptet är enkelt att göra och jag har fått det från min moster Gittan. Jag fick en liten låda med de goda kexen när jag senast besökte min rara moster och så fick jag receptet också. Tänk vad bra! Nu har jag gjort dem själv och har köpt upp mig på alla olika frön som ingår så jag kan göra nya snart igen. Jag hittade samtliga frön på ICA Maxi i Norrköping och de var framför allt av märket Risenta och Saltå Kvarn. De finns på andra välsorterade matbutiker och i hälsokosten så ingen behöver åka till Norrköping bara för dessa frön. Det var bara jag som råkade vara där när inköpen gjordes.

Gittans goda frökex:

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 msk psylliumfrön
  • 1/2 – 1 dl Maizena eller potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • flingsalt

Sätt ugnen på 150°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i hett vatten och olja så det blir en deg. Stjälp ut degen på ett bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen och kavla degen tunt och jämnt över hela pappret. Det gick väldigt lät. Med degen mellan pappren blev det minimalt med kladd. Tag bort det övre pappret och lyft över hela pappret med den utkavlade degen till en plåt.

Sporra eller skär den utkavlade degen i rutor. Strö på flingsalt och grädda mitt i ugnen drygt 1 timme. Mina var klara efter 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen men låt kexen stå kvar i ugnen med stängd lucka ca 30 minuter. Tag ut och låt dem svalna. Bryt till bitar i de gjorda skårorna. Förvara kexen torrt i burk med lock.

Kex

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..