Smultronflan

Recept på flan (paj, kaka) med mördegsbotten, vaniljkräm och smultron. Hemgjord delikatess med egen hemgjord vaniljkräm, nyplockade smultron och glänsande gelé på toppen.

Smultronflan, paj eller kaka  – man kan kalla den vad man vill men det är sommarens godaste bakverk med mjuk mördegsbotten, vaniljkräm, bär och gelé. Eftersom jag plockat stora mängder smultron på tomten så gjorde jag ännu ett bakverk med de läckra bären. Denna gången ett riktigt skrytbygge som kunde sättas på bordet i triumf. Geléet ovanpå var enkelt att göra med det lätthanterliga Gelésocker Multi. Istället för smultron kan flanet göras på jordgubbar, hallon, blåbär eller persikor. Saften till geléet kan vara det man har hemma. Jag råkade ha rabarbersaft, men hallon-eller rårörd jordgubbssaft går också bra.

Till ca 12 bitars flan/paj:

Kakbotten:

 • 3 dl vetemjöl, 180 g
 • 1 msk strösocker
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 150 g smör
 • 1 äggula

Vaniljkräm:

 • 2 dl mjölk
 • 3 äggulor
 • 3 msk strösocker
 • 2 msk Maizena
 • 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

 • ca 3 dl färska solmogna smultron eller andra goda bär

Gelé:

 • 2 msk koncentrerad saft, t ex jordgubbs, rabarber-eller hallonsaft
 • vatten så blandningen blir 1 dl
 • 1 dl Gelésocker Multi

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en matberedare och blanda ner tärnat smör. Arbeta ihop en deg för hand i skålen eller snabbt i matberedaren. Det ska bli en ganska smulig deg. Blanda i äggulan. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, i botten och upp på kanterna jämnt och snyggt. Ställ i kylen minst 1/2 timme, men den kan stå längre. Täck den med plast i så fall.

Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt den sjuda ca 5 minuter. Vispa samman äggulor och socker i en skål. Vispa ner den heta mjölken i äggskålen och vispa i Maizena och vaniljpulver. Häll tillbaks alltihop i mjölkkastrullen och värm på låg värme så krämen tjocknar. Vispa hela tiden. Häll upp i en skål och låt krämen kallna. Förr, när det var vanligt med syntetisk vanilj s k vanillin, var det viktigt att vänta med att tillsätta vanillinsockret tills krämen kallnat annars blev krämen besk. Med äkta vanilj finns inte det problemet.

Värm ugnen till 200°. Nagga pajbottnen med gaffel och grädda bottnen mitt i ugnen ca 25 minuter. Tag ut och låt den kallna. Förbered geléet: Blanda koncentrerad saft och vatten till 1 dl vätska. Blanda det i en kastrull med gelésocker och låt det koka ca 1/2 minut. Ställ det att svalna och stelna. När det skedas upp på bären skall det ha en konsistens ungefär som ovispad rå äggvita.

Lyft ut den gräddade paj/kakbottnen ur pajformen om det går och ställ på ett fat eller plan tallrik. Bred ut den kalla vaniljkrämen i pajbottnen och fördela smultronen/bären ovanpå. Täck med gelé och ställ flanet kallt en stund före servering. Tips: Man kan göra flera små om man har små portionspajformar. Då blir det som fina bakelser istället.

Smultronflan

Foto: Charlotte Jenkinson

Smultronflan

Foto: Charlotte Jenkinson

Smultron

Foto: Charlotte Jenkinson

Sommaräng

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..