Smultronbullar och fattiga riddare – två recept

Recept på bakade smultronbullar och på fattiga riddare som görs på torrt vetebröd (bullar). Bullarna är gjorda med smultron och mandelmassa. Fattiga riddarna med kanel, socker och lönnsirap.

Sommartid och backarna fulla av smultron. Jag plockade en skål med ljuvligt doftande smultron på tomten och det var för lite att göra paj på så jag gjorde fina smultronbullar med mandelmassa istället.  De var underbart goda nybakade och ljumma.  Bullarna kan bakas med andra bär t ex hallon eller blåbär. Men nu blev det smultron. Efter några dagar var det tre ensamma bullar kvar och då skar jag dem i skivor och gjorde fattiga riddare som vi åt med kanel och lönnsirap. Jag skriver in receptet på dem också.

Smultronbullar, ca 15 st

 • 75-100 g smultron
 • 1 msk florsocker
 • 25 g jäst
 • 1 1/2 dl mjölk, 37°
 • 2 msk strösocker
 • 2 ägg
 • 100 g mandelmassa
 • 6 dl vetemjöl, 360 g + 1 dl till utbakning
 • 75 g kallt smör + 2 msk till pensling
 • florsocker

Blanda smultronen med florsocker och ställ åt sidan. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i fingerljummen mjölk. Blanda i socker och vispa ner äggen ett i taget med en gaffel. Blanda i grovriven mandelmassa. Rör ner hälften av mjölet. Blanda smöret (75 g) med resten av mjölet till en smulig massa (går lättast med fingrarna eller med en gaffel) och blanda ner det i degen. Arbeta degen smidig och blanda sist ner smultronen. Täck med bakduk eller plast och ställ att jäsa ca 40 min.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Min deg var ganska kletig så det behövdes en hel del extra mjöl. Men degen ska var ganska lös så knåda inte in för mycket mjöl. Rulla ut degen till en lång korv, ca 50 cm. Skär ca 15 jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa medan ugnen blir varm 200°. Grädda mitt i ugnen ca 10 min till de fått gyllenbrun färg (OBS! Det kan bli längre tid. Alla ugnar är olika och min ugn på landet verkar vara hetare än den temperatur den anger, så fäst inte för stor vikt med tiden). Pensla de nygräddade bullarna med smält smör. Låt dem svalna och pudra med florsocker.

 

Fattiga riddare till 4 pers:

 • 3-4 överblivna lite torra smultronbullar eller annat vetebröd
 • 1 ägg
 • 1/2 dl mjöl
 • 1 1/2 dl mjölk
 • 1 krm salt
 • smör till stekning

Till servering:

 • kanel
 • lönnsirap eller socker

Skär bullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt. Hetta upp smör i en stekpanna på något över medelvärme. Doppa bullskivorna i äggsmeten och stek dem 1-2 minuter på varje sida så de får fin färg. Servera dem varma och nystekta med kanel, lönnsirap eller socker. Mums!!

Smultronbulle

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Fattiga riddare

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Smultron

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Blombukett

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..