Jordgubbskaka – recept på Victoria Sponge Cake

Recept på Victoria Spongen Cake eller Victoria Sandwich. Klassisk brittisk kaka med bottnar av sockerkaka och en fyllning med smörkräm och hallon-eller jordgubbssylt. Den här är gjord på färska jordgubbar.

Denna brittiska fyllda kaka kallas oftast Victoria Sponge Cake eller Victoria Sandwich och är en klassiker som man bland annat kan se vid afternoon tea i den omtyckta tv-serien Downton Abbey. Vi fick faktiskt en fråga på Allt om Mat av en läsare som undrade vad det var för kaka som ser så god ut och som herrskapet Crawley får serverad till sitt eftermiddagste. Min engelske make kunde då snabbt svara att det är Victoria Cake som de mumsar i sig. Detta måste naturligtvis provas och jag har gått igenom en mängd olika brittiska recept och det finns variationer förstås. Basen är alltid två sockerkakor av fast typ som läggs på varandra med smörkräm och jordgubbs-eller hallonsylt. En del recept har clotted cream istället och en del blandar jordgubbssylt med jordgubbar. Nu har jag gjort min egen variant och eftersom det är i bästa jordgubbstid  blir det med färska jordgubbar och ingen sylt. Baka två kakor i 20 cm stora formar. Har man inte två lika stora formar kan man baka en kaka i taget. Mina formar var inte helt lika men nästan lika stora. Den något större kakan fick hamna som undre kaka. Den färdiga Victoria-kakan skärs i smala bitar då den är ganska fast och fyllig. När man bakar är det smidigt att ha en våg till hands då det mesta vägs till 200 g, så receptet blir lätt att komma ihåg också.

Victoria Sponge Cake:

Kakbottnar:

 • 200 g smör
 • 200 g strösocker, ca 2 1/4 dl
 • 3 stora ägg (de skall väga 200 g med skal)
 • 200 g vetemjöl, lite drygt 3 1/4 dl
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • 2 msk mjölk
 • 2 runda kakformar ca 20 cm i diameter

Fyllning:

 • 100 g smör
 • 120 g florsocker, ca 2 dl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • ca 200 g färska jordgubbar
 • 1 msk florsocker

Sätt ugnen på 175°. Förbered kakformarna med bakplåtspapper i botten, smorda och bröade. Rör samman och vispa smör och socker så det blir luftigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smörblandningen. Blanda sist ner mjölk till en slät ganska fast smet. Fördela smeten i de två formarna. Bred ut smeten så det blir ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt dem svalna och tag ut dem ur formarna så de kallnar.

Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker till en slät och mjuk smörkräm. Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med 1 msk florsocker.

Lägg en kaka som botten. Skär eventuellt till den om den är mycket toppig så den blir platt. Fördela jordgubbarna på. Bred smörkrämen på undersidan av den andra kakan och lägg den ovanpå. Att jag gjorde så beror på att det faktiskt inte gick att bre smörkrämen på de hala jordgubbarna. Tryck till lite så kakan håller ihop. Ställ den svalt ca 30 minuter före servering så smörkrämen blir fastare och kakan håller ihop bättre. Pudra florsocker över före servering.

Victoria sponge

Foto: Charlotte Jenkinson

Victoria sponge piece

Foto: Charlotte Jenkinson

Victoria sponge cake

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..