Stekt inlagd strömming

Recept på stekt strömming inlagd i ättikslag. En traditionell rätt som samsas med sillar och annan fisk till jul, midsommar och påsk. Populär husmanskost.

Stekt inlagd strömming kallas ibland ättiksströmming och är för många lika självklar till midsommar som sill och gravlax. Jag gör det ganska ofta och konstrar inte till det mycket utan gör en vanlig 1-2-3-lag som jag lägger den stekta strömmingen i. Ibland lägger jag ihop strömmingsflundrorna med senap emellan, ibland med finklippt dill eller någon ört som jag råkar ha till hands. I lagen lägger jag lök, lagerblad och dillstjälkar om jag har några. Kryddpeppar eller vitpeppar passar också. Den här gången blev det lite rosmarin mellan strömmingarna och löken var rödlökar i miniformat. Jag tog det jag hade helt enkelt. Vill du även ha en god sill till midsommar har jag recept på det här.

Stekt inlagd strömming:

 • 500 g rensad strömming
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl senap (valfritt)
 • 2 msk finklippt dill, eller gräslök eller någon ört du tycker om
 • 2-3 msk rågmjöl
 • smör till stekning
 • 10-20 grovstötta kryddpepparkorn eller andra pepparkorn som du gillar
 • 4 lagerblad
 • ev dillstjälkar om du har det

1-2-3-lag (ättikslag):

 • 1 dl ättikssprit (12%)
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vatten
 • 1/2 tsk salt

 

Klipp bort ryggfenorna på strömmingarna. Lägg dem med ryggsidan nedåt på en skärbräda eller stort fat. Strö på salt, bred på senap om du vill ha det och strö på dill eller annan ört. Vänd ihop dem två och två till s k strömmingsflundror.

Hetta upp smör i en stekpanna. Vänd strömmingsflundrorna i rågmjöl och stek dem på lite över medelvärme ca 3 min på varje sida så de får en lätt knaprig och gyllenbrun yta. Lägg dem i en skål att svalna. Lägg i skalad och delad eller skivad lök, lagerblad och grovt stötta pepparkorn.

Blanda samman ättika, socker, vatten och salt. Rör om så att sockret löser sig helt. Häll det över strömmingarna. Täck med uppochnedvänd liten tallrik eller plast och ställ i kylen 12-24 timmar före servering.

Bilden här är strömmingarna innan jag hällt på lagen.

Inlagd strömming

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..