Svamppaj – tarte tatin

Recept på svamppaj som görs i stekpanna med deglock. Pajen vänds sedan upp och då kommer svampfyllningen överst. Precis som en Tarte Tatin.

Läste nyligen att det väntas tidigt och bra svampår i år. Därför störtdök jag ner i frysen och rensade ut förra årets svampskörd som fanns kvar där, och gjorde en svamppaj som hamnar lite fel i säsong – fast ändå rätt eftersom paj är perfekt försommarmat i alla picknick-korgar. Min svamp var blandsvamp av flera olika sorter. Där fanns soppar, riskor, kantareller m m och jag gjorde en sådan där paj som gräddas i stekpanna med degen som lock och sedan vänder man raskt allt uppochned så degskalet hamnar underst när pajen är gräddad. Den där uppchnedvändningen är ett spännande moment som kräver både snabbhet och styrka. Särskilt om man , som jag,  använde en tung gammal gjutjärnspanna. Dessutom är den het och svår bara därför att handskas med. Men jag fick upp pajen på rätt köl i alla fall. Vilken seger! Väldigt god var pajen nygräddad och ljummen, men blev bra uppvärmd också, serverad med en härlig grönsallad med god senapsvinägrett.

Svamppaj till ca 6 pers:

Pajdeg:

 • 75 g smör
 • 2 1/2 dl vetemjöl, ca 150 g
 • 3/4 dl kvarg, 10%

Fyllning:

 • ca 550 g blandsvamp, rensad och skuren 6-7 dl
 • 2 msk smör
 • 125 g små hela rödlökar eller steklök
 • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 krm timjan
 • ca 50 g parmesanost
 • en stekpanna ca 26 cm i diameter som tål att stå i ugn

Gör degen först så den får vila. Den blandas enklast i en matberedare ( men jag gjorde den förstås för hand, eftersom jag fortfarande inte har någon matberedare sedan min gamla brann upp för flera år sedan). Det ska bli en smidig kladdfri deg. Lägg den att vila på svalt ställe ca 1 timme.

Tina den frysta och rensade svampen. Sätt ugnen på 225°. Tag fram en lämplig stekpanna som måste tåla att stå i het ugn (tänk på handtaget ett det inte är i trä eller plast som smälter). Hetta upp stekpannan och lägg i svampen. Stek den utan smör ca 5 minuter. Lägg sedan i smör och fortsätt stek på medelvärme. Blanda ner skalad hel smålök, finhackad vitlök, salt, peppar och timjan och stek ca 5 min. Rör om då och då.

Kavla ut degen till en jämntjock rundel lika stor som stekpannan. Maka ihop svampblandningen till mitten av stekpannan så det blir lite utrymme för degen runt kanterna, ca 1 cm. Riv på hälften av parmesanosten. Täck svampblandningen med degen och pressa ner degen lätt på insidan av stekpannekanten. Gör små lufthål i degen och grädda pajen i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter.

Låt den stå ca 5 minuter innan den vänds upp.

Svamppaj

Foto: Charlotte Jenkinson

Vänd upp pajen på en stor skärbräda eller ett fat. Riv över resten av parmesanosten och servera pajen ljummen.

Svamppaj

Foto: Charlotte Jenkinson

Svamppaj

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..