Pariservåfflor – klassiskt recept

Recept på Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassisk bakelse / kondisbit på konditorier. Så här bakar du dem hemma.

Baka något fint till Mors dag, och läckra frasiga Pariservåfflor (Franska våfflor) fyllda med smörkräm är verkligen lite extra fint. När jag går på konditori så väljer jag ofta Pariservåfflor och nu tyckte jag det var på tiden att jag bakade dem själv. Det var inte särskilt svårt, men räkna med lite pyssel när smörkrämen ska bres på. Lite vackra vårblommor i en vas, ett fat med nybakade Pariservåfflor – vad mer kan väl en mor önska sig?

Till ca 12 st Pariservåfflor:

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1-2 msk vispgrädde eller vatten
  • 1-2 dl strösocker till kavling

Fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 krm vaniljpulver

Skär det kalla smöret i bitar och blanda det med mjölet – det går snabbast i en matberedare. Tillsätt vispgrädde (eller vatten) så det blir en slät deg (jag tog vispgrädde eftersom jag råkade ha det hemma, men vatten går bra). Låt degen vila i kylskåpet ca 1 timme. Under tiden kan du röra samman smörkrämen, d v s rumsvarmt smör, florsocker och vanilj. Om man vill går det att smaksätta smörkrämen med några droppar likör eller punsch om man har det hemma. Men ta ytterst lite i så fall – det får inte ta över de milda smakerna. På en timme, när degen ska kallna,  hinner du också plocka, eller köpa, några vackra blommor.

Värm ugnen till 225°. Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord ca 3 mm tjock. Stansa ut rundlar med ett mått, eller ett litet glas. Det ska vara ca 5 cm i diameter. Nu ska det kavlas lite till, men nu i socker. Kavla (mycket lätt) varje rundel i strösocker så de blir ovala till formen. Vänd så det kommer socker på båda sidor. Kavla sist med kruskavel. Lägg våfflorna (kakorna) på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med alla rundlarna. Grädda en plåt i taget ca 4 min. Låt dem stanna på plåten en stund och hasa sedan av hela bakplåtspappret med våfflorna på till en sval yta så de kallnar och stelnar något. De blir ganska sköra så var försiktig.

Bred smörkräm på hälften av våfflorna och lägg ihop dem till dubbla kakor (bakelser). Förvara dem torrt och svalt.

Pariswaffles

Foto: Charlotte Jenkinson

Bukett waffles

Foto: Charlotte Jenkinson

Bukett

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..