Baka goda krusbärsmuffins

Recept på muffins med krusbär och smuligt strössel. De kan göras på frysa bär.

Dags att rensa frysen! Jag insåg för en tid sedan att en ny bärsäsong närmar sig med stormsteg. Hög tid därför att göra slut på förra sommarens bär som samlats i frysen, bland annat en påse röda och gröna krusbär. Så jag bakade jättegoda muffins med dessa krusbär i, samt smuligt strössel på toppen. Jag bakade med ekologiskt rörsocker som är finmalt och ett vaniljsocker gjort på vanligt socker och äkta vaniljstång. Inte så viktigt, men ändå en upplysning, är att krusbären kom från en villaträdgård i Uddevalla.

Till 12 krusbärsmuffins:

 • 125 g smör, mjukt och nästan rumsvarmt
 • 1 1/2 dl rörsocker
 • 2 ägg
 • 1 1/4 dl mjölk
 • 3 1/2 dl vetemjöl, ca 210 g
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • en muffinsplåt med 12 fördjupningar

Krusbärsfyllning:

 • 200 g krusbär, röda och gröna
 • 1 dl rörsocker
 • 2 msk Maizena

Strössel:

 • 30 g smör, mjukt och nästan rumsvarmt
 • 1 1/2 dl mandelmjöl
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker

Tina bären så de går att mosa. Förbered en muffinsplåt med pappersformar i fördjupningarna (det är lättare att få ut muffinsen ur plåten om de står i pappersformar). Sätt ugnen på 175°. Mosa krusbären med socker och Maizena i en skål (jag gjorde det med en gaffel så de inte blev för finfördelade).

Blanda smör och socker i en bunke. Vispa det luftigt och mjukt. Vispa ner 1 ägg i taget och blanda ner mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i kaksmeten.

Fördela hälften av smeten i de 12 muffinsformarna, fördela krusbärsmoset ovanpå och täck med resten av kaksmeten. Blanda samman strösslet – d v s  smör, mandelmjöl, mjöl och vaniljsocker till ett smul. Toppa muffinsen med smulströsslet och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Muffins gooseberry

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Lina skriver:

  Krusbärsmuffins låter jättegott, mina föräldrar har en krusbärsbuske med tusentals bär på som jag brukar plocka av på sommaren fast mest äta direkt från busken. Ska nog testa att göra krusbärsmuffins någon gång för det låter ju gott =) Själv har jag bakat äpple och kanelmuffins samt rababrermuffins med crumble igår, titta gärna in på min blogg för recept och bilder sen =)

  http://www.diningandcooking.blogg.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..