Rabarber-och mandelkaka

Recept på kaka att skära i bitar. Rabarber och mandel är en god kombination och så några stråk av cheescake-fyllning också.

Härliga vår! Soliga dagar längtar man bara ut och få sitta med kaffe och kaka i trädgården eller på balkongen. Rabarber är den bästa vårprimören och det blev den givna ingrediensen i min goda kaka med mandel och krämig färskost. Osten blir som ”cheesecake”-stråk som ligger i kakan. Himla gott med den mjuka syran och rabarberns syra som har mer bett. Kakan kan bakas i en vanlig rund form ca 24 cm i diameter. Men eftersom jag tydligen slängt mina kakformar (det hade jag glömt att jag gjort, men de var nog förskräckligt slitna) bakade jag min kaka i en gratängform med ungefärliga måtten 30 x 20 cm. Det går bra det med och så kan kakan skäras i fyrkantiga bitar.

Rabarber-och mandelkaka:

 • 300 g rabarber
 • 1 dl strösocker, 90 g

Fyllning:

 • 200 g Philadelphiaost, naturell
 • 1 ägg
 • 2 msk socker

Kaka:

 • 175 g smör, mjukt
 • 1 3/4 dl strösocker, ca 160 g
 • 4 ägg
 • 3 1/4 dl vetemjöl, ca 200 g
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • 2 krm vaniljpulver
 • 2 dl mandelmjöl, ca 70 g
 • 1 dl gräddfil
 • ca 25 g flagad mandel

Skölj, ansa och skär rabarberstjälkarna i ca 1/2-cm tjocka bitar. Blanda dem med socker i en skål och ställ åt sidan. Blanda philadelphiaost med ägg och socker. Men vispa inte om för mycket för då blir det rinnigt, det ska precis bara bli blandat (jag mosade ihop allt med en gaffel i en skål).

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form eller använd bakplåtspapper. För att få ett bakplåtspapper att stanna kvar i en form brukar jag knyckla ihop det i rinnande vatten och sedan krama ur det. Då blir det mindre motspänstigt och följer sedan formens form. Rör eller vispa smör och socker mjukt och krämigt. Blanda ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj och mandelmjöl och rör ner det i smör-och äggblandningen lite i taget. Tillsätt gräddfil och rör till en slät smet.

Häll upp hälften av kaksmeten i formen. Gör små gropar med baksidan av en sked i kaksmeten och fyll dem med  hälften av ostblandningen. Rör om i rabarberbitarna så inte allt sockret ligger i botten. Fördela hälften av rabarbern över kakan. Täck med resten av kaksmeten och gör samma sak igen med resten av ostfyllningen och rabarbern. Om det ligger en del socker och rabarbersaft kvar i botten av skålen så kan du ringla det över kakan. Toppa med flagad mandel. Grädda kakan mitt i ugnen ca 50 min. Min kaka tog faktiskt lite över en timme, men det berodde nog på den ganska tjocka gratängformen.

Rabarbermandelkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

När kakan svalnat kan den skäras i bitar. Njut den gärna nybakad och lite ljummen. Men den är lika god kall.

Rabarbermandelkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. J skriver:

  blir ÄNNU godare om man gör en toscasmet av mandeln…

  1. Det är väldigt mycket som blir godare med tosca. Jag ska nog göra något med det snart tror jag 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..