Potatisbullar med knaperstekt fläsk

Recept på potatisbullar med stekt rimmat fläsk och lingonsylt. En klassisk husmansrätt gjord på kokt kall potatis.

Redan på lördagen bestämde jag att på söndagen skulle jag minsann ha husmorsklassikern potatisbullar med stekt rimmat fläsk och lingonsylt. Alltså kokade jag potatisarna (med skal) på lördagen så var de klara att mosas och blandas med ägg och salt på söndagsförmiddagen. Förr kokades ju potatis till nästan varenda måltid så det fanns alltid överblivna kokade potatisar att göra potatisbullar av. Numera måste man planera in sina potatisar och komma ihåg att koka dem i tid om man vill göra potatisbullar nästa dag.

Det skivade rimmade sidfläsket stekte jag i ugnen och använde det smälta fettet att steka potatisbullarna i. Vi var på landet, mamma och jag, och åt denna härliga husmorsrätt som tidig lunch, och vi båda lovprisade denna enkla och goda och kanske lite bortglömda rätt. Jag måste nog laga potatisbullar igen tror jag. Ganska snart.

 

Till 2-3 pers:

 • 1 pkt skivat rimmat stekfläsk

Potatisbullar:

 • 6 medelstora kokta kalla potatisar
 • 2 ägg
 • 1/2 tsk salt
 • ca 2 msk stekflott eller smör till stekning

Tillbehör:

 • lingonsylt

Sätt ugnen på 225°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och lägg ut fläskskivorna bredvid varandra. Stek mitt i ugnen ca 20 min och vänd skivorna efter halva tiden. Det kan ta längre tid om man vill ha fläsket riktigt knaprigt och kortare tid om man använder varmluft. Förbered potatisbullarna under tiden. Skala och mosa de kokta potatisarna med gaffel. Blanda med ägg och salt.

Använd gärna det smälta fettet från fläsket att steka i. Hetta upp det eller smör i en stekpanna. Forma 8-9 jämnstora kakor av potatismoset och stek dem på lite över medelvärme 2–3 minuter på varje sida så de blir genomstekta och får fin gyllenbrun färg. Servera dem varma med knaperstekt fläsk och lingonsylt.

Potatisbullar

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Malin skriver:

  Åh, vad gott! En klassiker från min barndom. Du har rätt, man har alldeles för lite potatisrester kvar i kylen nuförtiden!

  1. Ja, visst är det gott. Mina söner tycker också denna mormorsklassiker är toppen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..