Skrei med brynt currysmör – recept på torsk

Recept på skrei (stor torsk) och brynt currysmör. Gör smöret först så smakerna hinner samsas. Smöret kan serveras kallt och få smälta på fisken eller det kan serveras varmt och hällas över.

Nu är det säsong för den torsk som i Norge kallas för skrei. Det är torsk som varje år mellan januari till april simmar från Barents hav ner till Nordnorge för att leka. Jag har skrivit mer i tidigare inlägg här. I våra fiskdiskar kallas den oftast skreitorsk, ibland skrei men även bara torsk. Med några präktiga bitar skreirygg lagade jag stekt skrei och serverade med brynt currysmör och lättkokta grönsaker. Jag gjorde smöret, lätt kryddat med curry, i förväg så det fick kallna och stelna och så skedade jag upp det och la på den varma torsken och grönsakerna. Kanske onödigt att påpeka att det blev löjligt gott. Trots att det var väl tilltagna bitar fisk – nästan 250 g per person – blev det inte en endaste lite smula över. Den som vill kan göra det brynta smöret strax före servering och inte låta det stelna. I så fall ska man börja med fisken som får ligga i ganska mycket salt 30 – 60 min så blir den lite fastare i köttet. Det mesta saltet torkas bort före stekning.

Till 4 personer:

Brynt smör:

  • 150 g smör
  • 2 krm curry
  • 2 msk finklippt gräslök

Fisk:

  • 800 g tjocka ryggbitar av skrei (stor torsk)
  • 1 1/2 msk grovt salt
  • 1 msk rapsolja + brynt smör till stekning

Tillbehör:

  • 150 g haricot verts
  • ca 8 salladslökar
  • 1 knippe grön sparris, 250 g
  • ev kokt potatis

Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta på något över medelvärme. Det bubblar och fräser ganska mycket. Skeda bort skummet på ytan. Blanda i curry och bryn smöret tills det får fin ljus nötbrun färg. Häll upp i en skål att svalna. Jag tar inte bort bottenskiktet av ljusbruna partiklar som en del hävdar ska tas bort. Jag tycker det mesta av den goda smaken sitter i dessa proteiner så de får vara kvar. När smöret stelnat nästan helt rör om så att bottenskiktet blir jämt utspritt i smöret. Tillsätt klippt gräslök och låt smöret kallna.

Dela fisken i portionsbitar om det inte redan är gjort. Salta bitarna runtom och låt dem ligga svalt ca 1 timme. Förbered grönsakerna under tiden. Ansa bönor, lök och sparris och halvera om de är långa. Torka av fiskbitarna från vätska och salt. Hetta upp rapsolja + 1 msk av det brynta smöret i en stekpanna. Lägg i fiskbitarna med skinnsidan ner och stek på en bit över medelvärme ca 2 minuter. Vänd och stek andra sidan ca 2 minuter. Drag av från värmen men låt fisken ligga kvar i pannan. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll bort kokvattnet och fördela grönsakerna på varma tallrikar. Placera den stekta fisken ovanpå och toppa med en sked brynt smör.

Skrei med brynt smör

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Ett tidigare inlägg om hur de lagar torsktunga i Norge finns här.

Och så här ser det ut där stora fina fiskarna simmar utanför Norges kust.

Nordnorge

Foto: Charlotte Jenkinson

Alla tycker om fisk. De här måsarna som kalasar på fiskrens är utanför Myre Fiskemottak

Seagulls

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..