Ljuvliga småkakor – härligt recept

Recept på drömgoda småkakor som kan läggas ihop till dubbla med kräm emellan. Kakdegen spritsas ut och när de gräddats är de mjuka och liksom smälter i munnen. I England kallas de för Melting moments.

Smältande drömgoda kakor som går att lägga ihop med kräm emellan. Liknande sådana här kakor har jag ätit i England och då har de kallats ”melting moments”. Enkla att baka och man kan smaksätta dem lite som man tycker. Att jag bakade just de här var för att jag hade mascarpone kvar i kylen – och det är just mascarpone jag smaksätter med vanilj och florsocker och lägger mellan kakorna. Men vill man inte ha det pysslet kan kakorna serveras enskilda utan kräm. Jag gjorde två satser och smaksatte den ena med kakao. Jag hade både potatismjöl och Maizena hemma och tog Maizena i den neutrala smeten och potatismjöl i den med kakao. Det blev ingen skillnad så det går bra att använda vilket som. Det gick åt mer vatten i degen med kakao, vilket inte är så svårt att förstå. Till kakorna behövs en spritspåse och en tandad tyll.

Till ca 25 ljusa kakor:

 • 175 g smör
 • 3/4 dl florsocker
 • 2 1/2 dl vetemjöl, 150 g
 • 1/2 dl Maizena eller potatismjöl
 • ca 1 tsk vatten

Till ca 25 chokladkakor:

 • 175 g smör
 • 3/4 dl florsocker
 • 2 1/2 dl vetemjöl, 150 g
 • 1/2 dl Maizena eller potatismjöl
 • 1 1/2 msk kakaopulver
 • ca 3 tsk vatten

Fyllning till 25 dubbla kakor:

 • 125 g mascarpone
 • 1 msk florsocker
 • 1 krm vaniljpulver

Låt smöret ligga framme en stund så det blir mjukt. Vispa smör och florsocker så det blir luftigt och mjukt. Sikta ner mjöl och Maizena eller potatismjöl (i chokladkakorna ska även kakaon blandas i). Blanda till en mjuk deg och tillsätt vatten. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Sätt ugnen på 175°.

Nu kommer det svåra. Sätt i en tandad ganska stor tyll (spritsspets) i en kraftig spritspåse (min är i tyg med plastad insida). Degen kan verka mjuk men den är knepig att spritsa. Tipset är att inte proppa ner hela degen i påsen utan ta lite i taget, typ till 3-4 kakor åt gången, och pressa med tummen ner i tyllen. Det blir alldeles för trögt med för mycket deg i spritsen och påsarna kan spricka. Det allra sista av degen går lättast att få ut genom att ta bort själva påsen och bara trycka ut degen genom tyllen med tummen. Man blir kletig, men vad gör väl det?

När väl kakdegen vackert landat på bakplåtspappret så lyfter den ofta med sig hela pappret när man flyttar spritsen. Därför är det bra att ha en bakassistent (kanske en make/maka, barn eller vän) som kan hålla i pappret. Det går att kleta fast pappret genom att lägga smör under det mot plåten. Men då måste man diska plåten efteråt och då har ju pappret egentligen ingen funktion. Hursomhelst – spritsa ut små jämnstora kakor på plåtarna. Jag hade två plåtar, en med ljusa och en med chokladkakor.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem svalna på plåten. Om du vill ha fyllning blanda samman mascarpone med florsocker och vanilj. Bred ut en liten klick i botten på en kaka och fäst en annan kaka mot den. Förvara kakorna svalt i burk med lock.

Melting moments

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..