70-talsklassikern Kreolskans gryta

En klassiker från Allt om Mat 1975. Kreolskans söndagsgryta var ett recept med nya spännande smaker. Liksom Flygande Jacob från 1976 fick rätten enorm genomslagskraft. Här är det ursprungliga receptet.

Kreolskans söndagsgryta var ett recept i Allt om Mat nr 13 1975. Det var ett nytt och spännande recept med influenser från den nya trenden ”kreol”. Vanlig fläskfilé blev spännande med starka korvar, syltlök och små ättiksgurkor. De här nyskapande ”cross-over”-rätterna, som t ex Flygande Jacob med sina bananer och jordnötter, och Kreolskans gryta fick stor genomslagskraft eftersom Allt om Mat var den enda mattidningen och  mängden kokböcker på 70-talet var en knappt märkbar rännil jämfört med dagens kokboksflod. Alla matintresserade läste och lagade ur  Allt om Mat. Att rätterna fick annorlunda namn som var lätta att komma ihåg gjorde nog sitt till. Skaparen av Kreolskans söndagsgryta var Anna-Maria Lautmann som då var ansvarig för Allt om Mat’s provkök. Fotografen är Knut E Svensson som också fotograferade Flygande Jacob.

Kreolskans söndagsgryta

Till 6 personer:

  • 900 g fläskfilé
  • 2 stora eller 4 små starka korvar (typ kabanosser)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 brk syltlök (195 g)
  • 1 brk svarta urkärnade oliver (227 g)
  • ca 1 dl hackad ättiksgurka eller cornichons
  • 1 röd paprika i strimlor
  • 4-5 dl vispgrädde

Putsa fläskfilén och skär den i tjocka skivor som bultas lätt med handen. Skär korven i skivor och bryn dem i en tjockbottnad gryta.

Ta upp korvarna, lägg dem åt sidan och bryn filébitarna i fettet. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Tillsätt syltlök, skurna oliver, hackad gurka och strimlad paprika.

Slå på grädden och låt koka 10 minuter. Smaka eventuellt av med spad från syltlöken. Serveras med ris.

Så här såg receptet ut i sitt original från 1976:

Kreolskans gryta

Foto: Knut E Svensson

  1. Hej
    Detta är en maträtt som min mor lagade samma vecka som tidningen kom. Hon var väldigt intresserad av matlagning (intresset kom från hennes far) och det serverades ofta nya rätter, vilket var uppskattat av hela familjen. Jag och mina syskon tar intresset för matlagning vidare. Och även genom nästa generation genom min yngste son.
    Med jämna mellanrum tar vi fram detta fantastiska recept och lagar det tillsammans.
    Tänk att det redan gått 43 år sedan man stod i köket tillsammans med mamma och lagade detta första gången.
    Jag tror vi får göra detta igen…

  2. Hej, det är ju ett recept från 70-talet. Det fanns ju inte färsk koriander t ex. Så då blev det väl mejram.

    /C

  3. Antar att korven ska läggas tillbaka i grytan senare (framgår inte av receptet). Så gjorde åtminstone vi när vi gjorde grytan i början på 80-talet.
    //Ingemar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..