Den första Flygande Jacob – recept från 1976

Flygande Jacob - originalet från Allt om Mat 1976. Ett recept med färdiggrillad kyckling och "vågad" smakkombination av bananer och jordnötter. En klassiker som står sig än idag.

Flygande Jacob är kycklingrätten med bananer, chilisås, grädde och jordnötter. Den skapades i ett reportage i Allt om Mat nr 13 1976 där några radhusgrannar träffades och lagade mat. Rättens upphovsman kallades Flygande Jacob eftersom han jobbade med godsexpedition inom flygfrakt och hette Jacobsson. Den numera berömda rätten fick bära hans namn. I reportaget  finns ett vintips till rätten och det är Perlerose som kostar 10 kr vid den tiden. Jag har den gamla tidningen här och det är kul att bläddra i en tidning från 1976.

Jag har scannat in uppslaget med Flygande Jacob så ni kan se hur det såg ut 1976. Vem på Allt om Mat som skrev reportaget står tyvärr inte.

Här är det första ursprungliga receptet på Flygande Jacob:

Till 8 personer:

 • 4 färdiggrillade kycklingar
 • 1 tsk italiensk salladskrydda
 • 4 – 5 bananer
 • 4 1/2 dl vispgrädde
 • 2 – 2 1/2 dl chilisås av ketchuptyp
 • 1 pkt bacon
 • 1 dl salta jordnötter

Tillbehör:

 • kokt ris
 • grönsallad

Sätt ugnen på 225°. Bena ur kycklingarna och lägg bitarna i en smord ugnssäker form. Smaka på kycklingen och krydda eventuellt med salt och peppar. Strö över salladskrydda.

Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden, så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingbitarna.

Vispa grädden och blanda den med chilisåsen. Bred blandningen över kyckling/bananbitarna. Gratinera i ugnen ca 20 min.

Under tiden skär baconet i småbitar och stek det knaprigt. Strö det samt jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med ris och sallad – och kanske Perlerose 🙂

Flygande Jacob

 1. Det var min morfar Anders Tunberg som skrev reportaget 1976

  1. Tack, vad bra att veta. Det står ingen byline i tidningen nämligen. / Charlotte

 2. Det var Anders Tunberg som var redaktör för det numret och den som skrev ner receptet.

 3. Ah come on Lennart. ALLT är bättre med bacon ;-D (skulle aldrig kunna konvertera till islam eller judendom (rätt ord?) på grund av deras förbud mot fläsk)

 4. niclas skriver:

  Kommer ihåg en kock på tv som sa att denna anrättning är ”en parodi på matlagning” 😀

  1. Det tror jag säkert. Detta är ett recept från de breda folklagren och just därför så uppskattat. Folkliga rätter befinner sig sällan i gourmetmatssegmentet. Kanske tv-kocken gjort något storstilat som inte alls fått den stora uppskattning och spridning som Flygande Jakob, och då kände sig kanske hen bättre och duktigare genom att fnysa åt en amatörrätt och tala om det i förklenande ordalag. Varför säga något alls undrar jag?

 5. 26 oktober 2014 Borgå/Finland.
  Va roligt !hade redan glömt bort receptet ! 1978 när min man fyllde 40 år
  ville han ordna en middag för sina vänner och bekanta. Så vi började planeringen med vem som MÅSTE bjudas och vem vi VILLE bjuda. Hur vi än försökte gallra blev gästerna 42 personer. Tonårs pojkarna med sina flickvänner ställde upp som servitörer- pust ! men vad laga till middagen?
  Av en bekant hushållslärare fick jag ”Flygande Jacobs” recept. hade ingen aning hur den skulle smaka eller se ut så jag köpte färdigt grillade kycklingfiler- skivade bananerna och strödde saltade jordnötterna på- kycklingsfilerna skivades på jordnötterna och sedan hällde jag på sherry- blandade vispgrädde med majonäs och chilisås och in i ugnen. Det blev jätte gott . Har senare gjort den för t.om 60 pers ,och alltid varit omtyckt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..