Den första Flygande Jacob – recept från 1976

Flygande Jacob - originalet från Allt om Mat 1976. Ett recept med färdiggrillad kyckling och "vågad" smakkombination av bananer och jordnötter. En klassiker som står sig än idag.

Flygande Jacob är kycklingrätten med bananer, chilisås, grädde och jordnötter. Den skapades i ett reportage i Allt om Mat nr 13 1976 där några radhusgrannar träffades och lagade mat. Rättens upphovsman kallades Flygande Jacob eftersom han jobbade med godsexpedition inom flygfrakt och hette Jacobsson. Den numera berömda rätten fick bära hans namn. I reportaget  finns ett vintips till rätten och det är Perlerose som kostar 10 kr vid den tiden. Jag har den gamla tidningen här och det är kul att bläddra i en tidning från 1976.

Jag har scannat in uppslaget med Flygande Jacob så ni kan se hur det såg ut 1976. Vem på Allt om Mat som skrev reportaget står tyvärr inte.

Här är det första ursprungliga receptet på Flygande Jacob:

Till 8 personer:

 • 4 färdiggrillade kycklingar
 • 1 tsk italiensk salladskrydda
 • 4 – 5 bananer
 • 4 1/2 dl vispgrädde
 • 2 – 2 1/2 dl chilisås av ketchuptyp
 • 1 pkt bacon
 • 1 dl salta jordnötter

Tillbehör:

 • kokt ris
 • grönsallad

Sätt ugnen på 225°. Bena ur kycklingarna och lägg bitarna i en smord ugnssäker form. Smaka på kycklingen och krydda eventuellt med salt och peppar. Strö över salladskrydda.

Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden, så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingbitarna.

Vispa grädden och blanda den med chilisåsen. Bred blandningen över kyckling/bananbitarna. Gratinera i ugnen ca 20 min.

Under tiden skär baconet i småbitar och stek det knaprigt. Strö det samt jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med ris och sallad – och kanske Perlerose 🙂

Flygande Jacob

 1. Ah come on Lennart. ALLT är bättre med bacon ;-D (skulle aldrig kunna konvertera till islam eller judendom (rätt ord?) på grund av deras förbud mot fläsk)

 2. Det tror jag säkert. Detta är ett recept från de breda folklagren och just därför så uppskattat. Folkliga rätter befinner sig sällan i gourmetmatssegmentet. Kanske tv-kocken gjort något storstilat som inte alls fått den stora uppskattning och spridning som Flygande Jakob, och då kände sig kanske hen bättre och duktigare genom att fnysa åt en amatörrätt och tala om det i förklenande ordalag. Varför säga något alls undrar jag?

 3. 26 oktober 2014 Borgå/Finland.
  Va roligt !hade redan glömt bort receptet ! 1978 när min man fyllde 40 år
  ville han ordna en middag för sina vänner och bekanta. Så vi började planeringen med vem som MÅSTE bjudas och vem vi VILLE bjuda. Hur vi än försökte gallra blev gästerna 42 personer. Tonårs pojkarna med sina flickvänner ställde upp som servitörer- pust ! men vad laga till middagen?
  Av en bekant hushållslärare fick jag ”Flygande Jacobs” recept. hade ingen aning hur den skulle smaka eller se ut så jag köpte färdigt grillade kycklingfiler- skivade bananerna och strödde saltade jordnötterna på- kycklingsfilerna skivades på jordnötterna och sedan hällde jag på sherry- blandade vispgrädde med majonäs och chilisås och in i ugnen. Det blev jätte gott . Har senare gjort den för t.om 60 pers ,och alltid varit omtyckt.

 4. Hej Flygande Jacob,
  Så kul att du såg mitt blogginlägg. Och så trevligt att höra av upphovsmannen till denna numera legendariska maträtt. Gjorde du några fler recept? Många sådana här familjerätter stannar ju inom närmaste familjekretsen, men tack var AoM blev den historisk.Kommer du ihåg vem som skrev reportaget?

 5. När jag gjorde denna rätt minns jag att jag aldrig trodde att ett recept i Alt Om Mat skulle få detta genomslag. Mitt bidrag till middagsborden och lunch restaurangerna runt om i landet…jag var t.o.m en fråga i Postkodmiljonären…de som tävlade på 350 000 kr nivån kunde inte frågan, de ansåg jag var en skiftnyckel…smaklig spis från författaren

 6. Jag gjorde den här rätten när jag var barnflicka i USA. Pappan i familjen brukade aldrig slösa på beröm. Just den här kvällen var han inte hemma. Jag hade gjort maten i en ganska stor form. Det syntes knappt att mamman och jag hade ätit. Morgonen efter kommer jag ut i köket, där står pappan och pratar om den väldigt goda maten jag hade gjort. Kollade i kylen, allt är slut! Tydligen hade han kommit hem sent och värmt mat. -Jag vet inte vad det var i, men det var det godaste jag har ätit! Varför har du inte gjort det tidigare? Kul!

 7. Hej och tack så mycket Charlotte.
  Jodå, Jag minns mycket väl när det här receptet kom.
  Det var den första ”originella” maträtten jag kunde laga och bjuda på.
  Det fantastiska med den är ju förutom att den är hur god som helst så verkar den mycket lyxigare än den är.
  Sen så kommer jag ihåg att det var inte helt lätt att hitta Italiensk salladskrydda.
  Ganska snart insåg jag också att den blev ännu godare med ett pkt. bacon till varje kyckling. Detsamma gäller antalet tsk. salladskrydda samt att lättsteka baconet, blanda med kycklingen och låta det vara med under tillagningen.
  Ahh… memory lane

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..