Krogtips i Paris

Nyligen var vi på Allt om Mat-redaktionen på inspiration-och konferensresa till Paris. En dag gick jag och min kollega Gunilla till varuhuset Le Bon Marché Rive Gauche på rue de Sèvres, för att se deras fantastiska matavdelning. Mycket inspirerande och kul, och man kan snabbt fylla hela sin resväska med matsouvenirer om man vill. Vi hade bestämt oss för att försöka hitta något litet genuint lunchställe och gick på förmiddagen förbi pyttelilla bistrot Au Pied de Fouet på 45 rue de Babylone. De hade inte öppnat för dagen ännu men det såg fint ut och menyn var lovande. Efter besöket på Le Bon Marché var vi verkligen hungriga och då var det också lunchrusning. Au Pied de Fouet har bara fyra bord, men några platser till på övre planet. Vi satt på gatuplanet och fick dela bord med en präst och en ung man. Det var verkligen knökfullt och ett himla kackel. Men vi fick snabb service, beställde och tjoff så var maten på bordet. Riktigt, riktigt bra och härligt franskt när det är som allra bäst. Folkligt, genuint, underbar atmosfär och jättegod mat. Vi åt paté och en löktarte till förrätt, anka med paprikakompott och kalvlever med hallonbalsamicosky till huvudrätt och efteråt delade vi på en jätteportion crème brulée. Betalade gjorde man i baren precis innanför entrén och där fick vi varsin espressokaffe som ingick i priset. Vi var alldeles lyckliga när vi gick därifrån. Vi fick precis en sådan matupplevelse som vi önskat oss. För hela kalaset med tre utsökta rätter, vin till maten och kaffe med varsin godiskola betalade vi 47 euro.

Nyligen var vi på Allt om Mat-redaktionen på inspiration-och konferensresa till Paris. En dag gick jag och min kollega Gunilla till varuhuset Le Bon Marché Rive Gauche på rue de Sèvres, för att se deras fantastiska matavdelning. Mycket inspirerande och kul, och man kan snabbt fylla hela sin resväska med matsouvenirer om man vill. Vi hade bestämt oss för att försöka hitta något litet genuint lunchställe och gick på förmiddagen förbi pyttelilla bistrot Au Pied de Fouet på 45 rue de Babylone. De hade inte öppnat för dagen ännu men det såg fint ut och menyn var lovande. Efter besöket på Le Bon Marché var vi verkligen hungriga och då var det också lunchrusning. Au Pied de Fouet har bara fyra bord, men några platser till på övre planet. Vi satt på gatuplanet och fick dela bord med en präst och en ung man. Det var verkligen knökfullt och ett himla kackel. Men vi fick snabb service, beställde och tjoff så var maten på bordet. Riktigt, riktigt bra och härligt franskt när det är som allra bäst. Folkligt, genuint, underbar atmosfär och jättegod mat. Vi åt paté och en löktarte till förrätt, anka med paprikakompott och kalvlever med hallonbalsamicosky till huvudrätt och efteråt delade vi på en jätteportion crème brulée. Betalade gjorde man i baren precis innanför entrén och där fick vi varsin espressokaffe som ingick i priset. Vi var alldeles lyckliga när vi gick därifrån. Vi fick precis en sådan matupplevelse som vi önskat oss. För hela kalaset med tre utsökta rätter, vin till maten och kaffe med varsin godiskola betalade vi 47 euro.

Au Pied de Fouet

Foto: Charlotte Jenkinson

Så här ser det ut, och man får inte gå för snabbt, för då kan man missa det.

 

Au Pied de Fouet

Foto: Charlotte Jenkinson

Innan de öppnat gick det bra att se hur stället egentligen ser ut , men sedan var det för fullt av folk för att kunna ta någon bild.

 

Au Pied de Fouet, Paris

Foto: C Jenkinson

Kalvlevern med hallonbalsamicosky var helt perfekt. Den bästa någonsin.

 

Tour Eiffel

Foto: Charlotte Jenkinson

 

I ett blogginlägg om Paris måste det självklart infogas en bild på Eiffeltornet.

  1. Tack för din kommentar. Så trevligt för dig att du har en väninna som bor i så fina kvarter i Paris. Det måste vara fantastiskt att få privat guidning. Vi hade under vårt besök fått massor av restaurangtips och några riktigt ”heta” restauranger visade sig vara under all kritik. Då vi under vår sista dag i Paris passerade Le Pied de Fouet drogs vi dit av doften från köket samt deras tilltalande meny. De hade endast några få rätter som var dagens tips samt bara några få bord. Det kanske är förklaringen till att maten kom snabbt, snarare än att tro att de värmer mat i mikro. Jag har drygt 20 års erfarenhet som journalist inom matområdet och min kollega Gunilla 15 års erfarenhet. Vi tror oss fullt kapabla att bedöma en restaurang och kunna avgöra kvalitén på maten. Den här måltiden var en fullpoängare och som vi alltid gör vid restaurangbesök när vi är i tjänst tittade vi in i köket. Det var litet men där lagades mat – på riktigt. Beträffande de fyrfota djuren i fastighetens källare är det väl inget exceptionellt. Där människor bor, bor även råttor. De finns överallt, i Calcutta, Paris och även i Danderyd. Och med all säkerhet i Le Bon Marchés källare. Att intaga en måltid i varuhuset är säkert charmant, men riktigt samma känsla och genuina mat som fås på ett enkelt bistro som funnits i 150 år får man inte./ Jenkfood

  2. Restauranger i Paris är ett intressant kapitel …. Just denna ni varit pè är inte nègon favorit. Min vännina bor precis ovanför (man ser hennes pelargonier pè fotot :-), och hon avrèder bestämt eftersom restaurangens lager finns i delad källare …. med diverse fyrfota djur som inneboende ….
    Ska man leta restaurang i Paris (eller andra franska storstälder) o pratar franska, och dessutom vill utnyttja extraerbjudanden är en bra website http://www.lafourchette.com.
    Dessutom har det varit mycket debatt om färdiglagad mat pè restauranger här. Mènga köper mat i plastfôrpackningar o bara värmer upp o garnerar pè plats. Ett bra tips när man letar är att välja restauranger med bara dagens meny, eller väldigt fè rätter à la carte. Dè finns det större chans att det är lagat pè plats. Att maten serveras väldigt snabbt kan ocksè vara ett tecken just pè att det är färdiglagat. Man fèr prova sig fram – men under alla förhèllanden är en liten mèltid pè le Bon Marché alltid perfekt och fräsch, om än inte ett budgetalternativ …

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..