Så kokar du bondbönor

Recept på hur du förbereder och kokar färska bondbönor. Koka dem och servera med olivolja, svartpeppar, flingsalt och parmesan. Enkelt och delikat.

Rejält stora är de färska bondbönorna, men när de mjuka bönskidorna är borta och själva bönorna kokats så skalas de en gång till och kvar finns det små illgröna och mjälla bönor som är kalasgoda. Man kan laga mycket på bondbönor, men här gör jag inget konstigt alls. Sprita, skala, koka och njut bönorna ljumma med lite olivolja, nymald svartpeppar, flingsalt, parmesan och kanske några tunna skivor parmaskinka. Ett tidigare recept med bondbönor och pasta har jag gjort här.

Så här ser bönorna ut:

Bondbönor

Foto: Charlotte Jenkinson

Börja med att dela och plocka ut bönorna ur bönskidorna.

Bondbönor

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av i ett durkslag eller sil och spola snabbt i kallt vatten. Skala bort den lite sega ljusa hinnan. Kvar blir de inre illgröna bönorna.

Bondbönor

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg upp de gröna bönorna på assietter. Bönorna är godast nykokta och varma. Ringla över olivolja, lite nymald svartpeppar, lite flingsalt, hyvlad parmesan och färsk basilika. Klart att servera som förrätt tillsammans med parmaskinka eller bresaola.

Bondbönor

Foto: Charlotte Jenkinson

 

  1. Tack för kokanvisning o tips. Har på morgonen varit inne på Bondens Marknad i Sthlm o handlat såå fina bondbönor….o då vill man lyckas med anrättning.
    Hälsning från Tattbyvägen Saltsjöbaden
    Agneta

    1. Hej Agneta, jag anar att du sett att det är jag från Trollvägen som har bloggen. Hoppas dina bönor blev bra. /Charlotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..