Sallad till grillat

Recept på tomatsallad med bröd, en libanesisk sallad kallad Fattoush. Dressingen är syrlig av citron och sumak och salladen smaksatt med persilja och mynta.

Nu går grillarna för fullt och vad som behövs till den grillade maten är alltid tillbehören. Jag gjorde en sallad inspirerad av den libanesiska tomat-och brödsalladen ”fattoush”. Den passar till allt som är grillat – fågel, fisk, grönsaker och kött. I salladsdressingen ingår sumak, eller sumac, som det ibland stavas. Det är ett slags bär som torkas och mals. Det har en lätt syrlig och fruktig smak. Har du inte provat sumak förut så gör det. Inte alltid lätt att hitta men den finns hos kryddhandlare på nätet. Ibland är sumaken blandad med lite salt så kolla det innan du saltar dressingen. Att riva itu salladsbladen med fingrarna är bättre än att skära med kniv. När bladen rivs får de en ojämnare yta som tar upp dressingen bättre. Oftast blandar man en sallad och tillsätter dressingen sist. Du kan också göra dressingen direkt i salladsskålen och därefter blanda ner det som ska ingå i salladen.

Sallad till 4 personer:

 • 4 solmogna tomater
 • 3-4 pitabröd
 • 2 msk olivolja
 • 1 liten rödlök
 • 1 romainsallad
 • 1 knippe bladpersilja, 2-3 dl hackad
 • 1/2 kruka mynta, ca 1 dl hackad

Dressing:

 • 3 msk olivolja
 • 2 msk pressad citron
 • 2-3 krm salt
 • 1-2 krm nymald svartpeppar
 • 4 tsk sumak

Skölj och skär tomaterna i bitar. Lägg dem i ett durkslag så de får rinna av en stund. Sätt ugnen på 200°. Skär pitabröden i bitar och blanda dem med olja. Lägg dem på en plåt eller i form och rosta dem i ugnen ca 5 minuter tills de får färg. Du kan också steka dem i stekpanna på medelvärme tills de får färg.

Skala och finstrimla löken. Lägg den i en skål med kallt vatten så blir den mindre skarp. Skölj salladsbladen, persiljan och myntan och låt allt rinna av. Eller om du har en salladsslunga så kör dem några varv i den. Riv salladen i mindre bitar, hacka eller finfördela persiljan och myntan. Blanda dem i en skål tillsammans med tomatbitar och brödbitar. Låt rödlöken rinna av och tillsätt även den till salladen.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Ringla över och blanda med salladen strax före servering. Eller om du följer mitt tips ovan och gör dressingen i den stora salladsskålen först.

Sallad med sumak

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..