Pickles på gröna jordgubbar

Recept på vad du kan göra med gröna jordgubbar. Här gör jag en pickles på de gröna gubbarna inspirerad av pickles på gröna tomater.

Trendigt som bara den är att göra rätter med gröna omogna jordgubbar. Jättekonstigt tyckte vi här på Allt om Mat-redaktionen, men nu har vi ändrat oss. De är både godare och mer användbara än vad vi först trodde. De ska tona lite i rosa och smakar då som en blandning av jordgubbe, gräs och kiwi med en frisk syrlighet. Vi hade provlagat några recept med de gröna gubbarna och när det blev några lådor med de gröna bären över kunde jag inte motstå att göra något av dem. Gröna tomater är ju gott och jag gjorde en pickles som går att göra på just gröna tomater, fast nu tog jag de gröna gubbarna istället. Lätt att göra och gott att ha till grillade rätter.

Så här ser gröna jordgubbar ut:

Green strawberries

Foto: Charlotte Jenkinson

Till en stor burk grön jordgubbspickles:

  • ca 1 kilo gröna omogna jordgubbar, lätt tonade i rosa
  • 1 hackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta

Lag:

  • 1/2 dl ättika 24 %, eller 1 dl om den är 12%
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rörsocker
  • 1 msk gula senapsfrön

Skölj jordgubbarna och låt dem rinna av. Skär bort bladen och dela gubbarna. Skala och hacka lök och vitlök.

Cooking with green strawberries

Foto: C Jenkinson

Bilden är lite missvisande för de ligger i en kastrull men lagen ska kokas först och sedan ska de skurna gubbarna läggas i.

Blanda ättika, vinäger, vatten, socker och senapsfrö i en kastrull. Låt det koka så att sockret löser sig. Blanda ner jordgubbar, lök och vitlök. Låt dem sjuda 3-5 minuter. De får inte bli för mjuka. Tag upp gubbar och lök med hålslev och lägg i en ren glasburk. Fortsätt koka lagen utan lock tills 4 dl återstår. Häll den över gubbarna i burken. Sätt på lock och låt den kallna. Förvara i kylen så håller den flera veckor. Använd till grillat och om det finns kvar när hösten närmar sig är det även gott till grytor.

Green strawberry pickles

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..