Fläderblomsglass med jordgubbssirap

Recept hur du gör egen glass med smak av fläderblom. Till glassen behövs, förutom saft, äggulor, mjölk, vispgrädde och socker.

Fläderblomssaft är sommar på flaska, och har du precis gjort årets fläderblomssaft kan du göra en god fläderblomsglass. Jag gjorde fläderblomssaft precis som jag brukar, och använde 2 dl av den till glass. Till glassen gjorde jag jordgubbssirap. Väldans gott blev det och när sommaren blir så där varm och solig som vi väntat på så länge är det härligt med en svalkande glass. För den här glassen behövs en glassmaskin. När vi ändå är inne på saftprat och jordgubbarna är som bäst, kan ni hitta mitt bästa recept på jordgubbssaft här. Och önskas annan smak på glassen finns recept på en finfin choklad-och punschglass här.

Till ca 1 liter fläderblomsglass:

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft

Jordgubbssirap:

  • 200 g jordgubbar
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vit sirap

Tänk på att glassmeten ska koka och sedan kallna innan den körs i glassmaskin. Blanda mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Koka upp (var vaksam – det kokar över lätt), drag ner värmen och låt blandningen sjuda utan lock ca 30 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. När mjölkgrädden sjudit färdigt häll ner den i äggulevispet under omrörning. Häll sedan tillbaks alltihop i kastrullen och sjud under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i skål och ställ smeten att kallna. Det går fort om man ställer skålen i diskhon med kallt vatten. När glassmeten kallnat tillsätt saften. Men börja med 1 dl och smaka av. Saft kan vara olika söt och stark. Kör glassmeten i glassmaskin till fryst mjuk konsistens. Lägg över i plastskål med lock och förvara i frysen.

Jordgubbssirap gör man lätt. Skiva färska jordgubbar och blanda dem med socker i en kastrull. Låt den stå utan värme ca 20 min så att de vätskar sig. Blanda med vit sirap och koka utan lock tills drygt 1 dl återstår. Skeda bort skum om det bildas mycket. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk. Koka eventuellt ner såsen ytterligare för tjockare konsistens. Låt den svalna.

Jordgubbssirap

Foto: C Jenkinson

Servera kulor av fläderblomsglass och ringla jordgubbssirap över. Tag gärna fram glassen ca 10 min innan servering så den blir lite mjukare och lättare att skopa upp.

Fläderblomsglass med jordgubbssirap

Foto: Charlotte Jenkinson

Blommor

Foto: C Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..