Baka god vaniljkaka med jordgubbar

Recept på kaka med smörig vaniljsås och jordgubbar. Baka en luftig sockerkaka som delas på mitten och fylls med vanilj. Garnera med grädde och jordgubbar.

En enkelt bakad sommarkaka vill vi ha. Helst med jordgubbar på. Det här en en luftig sockerkaka som delas på mitten när den fortfarande är varm och så häller man på en smörig vaniljsås. Kakan blir saftig och vaniljgod och sedan lägger man vad man vill på. Jag tog ett ganska tunt lager grädde och jordgubbar på och serverade extra jordgubbar och grädde till. Jag köpte nyligen en hjärtformad springform och den är inte så stor så jag gjorde en ganska liten kaka som passade den formen, ca 22 cm i diameter. Till vaniljsåsen tog jag vaniljpulver som är tveklöst det bästa. Vaniljsocker går det med men då måste man öka till teskedar och inte kryddmått. En annan typ av jordgubbstårta som inte behöver bakas har jag gjort tidigare och den hittar ni här.

Till 1 kaka, ca 8 bitar:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl kokande vatten
  • en rund eller hjärtformad kakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter

Vaniljsås:

  • 100 g smör
  • 3/4 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa kakformen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i smeten. Rör sist i kokande vatten. Blanda om väl och häll upp smeten i formen. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen 25 – 30 minuter. Gör under tiden vaniljsåsen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och socker och låt blandningen koka ca 2 minuter. Tillsätt vaniljpulver och sjud såsen ca 1 minut. Ställ åt sidan.

När kakan är färdiggräddad. Låt den svalna några minuter. Tag bort kanten på formen och dela kakan i två bottnar. Det går lättast med en lång lite tandad kniv. Ringla vaniljsåsen på snittytan på båda kakdelarna. Lägg ihop kakan direkt.

Vaniljkaka

Foto: C Jenkinson

Låt kakan kallna. Bred på vispad grädde och dekorera med jordgubbar.  Vill man inte ha grädde kan man ha bara jordgubbar och sedan pudra över lite florsocker. Den här passar även med andra bär, t ex hallon.

Vaniljkaka med jordgubbar

Foto: Mans Rosenblad

Jag la min tårta på ett stort brunt Höganäsfat med rak kant som var som gjord att lägga jordgubbarna på. Det blev som en medalj!

Vaniljkaka med jordgubbar

Foto: Måns Rosenblad

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..