Fransk löksill – recept

Recept på så kallad Fransk löksill. Den är inlagd med vinäger istället för med ättika. Jättegod sill som passar till jul, påsk och midsommar eller när helst vi äter sill.

Gör en egen sillinläggning som går snabbt. Den här är så kallad fransk inläggning med rödvinsvinäger. Den går snabbt att göra om man använder inläggningssill eller 5-minuterssill. Jag har gjort andra sillrecept tidigare och de hittar ni här. Jag kryddade den här sillen med grönpeppar eftersom min man inte gillar kryddpeppar. Man tar det man gillar. Likaså tog jag en god jordgubbshonung i lagen, men det går bra med vanlig honung eller socker.

Till en burk fransk löksill:

  • 3 urvattnade sillfiléer, ca 210 g avrunnen vikt ( s k inläggningssill, eller 5-minuterssill ca 420 g)
  • 1 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk honung, gärna jordgubbshonung
  • 15 torkade grönpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 bananschalottenlökar

Häll av lagen från sillförpackningen och låt sillfiléerna rinna av. Blanda vinäger, vatten, honung, grovkrossade pepparkorn, smulade lagerblad och skalad och skivad vitlök i en kastrull och låt lagen sjuda ca 3 minuter. Låt den kallna.

Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Skär sillfiléerna i bitar. Varva lök och sill i en burk eller skål. Häll på den kalla lagen. Sätt på lock eller täck med plast och låt sillinläggningen stå kallt, gärna ett dygn före servering.

Fransk löksill

Foto: C Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..