Långkokta revben i ugnen

Recept på tjocka revbensspjäll tillagade i gryta i ugnen. De blir möra och får mustig smak med asiatisk touch.

Vad gör man med ett drygt kilo tjocka revben av rapsgris ( grisar som föds upp på bland annat rapsolja)? Jag gillar chili och tycker att det asiatiska köket är bra på fläskkött. Så jag snodde runt i mitt skafferi och lagade till en asieninspirerad rätt. Svarta som synden blev de, de tjocka revbensbitarna när de fått koka länge i hoisinsås och kinesisk soja. Till det karamelliserade jag chili och gjorde en kålsallad med sesam. Det är en ganska lättlagad rätt. Revbensspjället kokade i en gryta i ugnen på låg värme i 4 timmar. Sedan plockade jag upp dem, reducerade och silade såsen (det såg då ut som jag kokade asfalt – fast det doftade mycket bättre). Ringlade lite sås på revbenen och värmde dem i ugnen. Så detta är en rätt som går att förbereda , vilket är bra eftersom den tillagas så pass länge. Jag gillar chili och de lätt karamelliserade chilin blev både en färgklick och en smakkick. Lite höstig känns den här rätten, men det var en ovanligt kall och höstlik junidag jag lagade till den.

Till 6 pers:

 • ca 1,2 kilo tjocka knäckta revben, av rapsgris
 • 1 dl hoisinsås
 • 1 dl kinesisk soja
 • 3 msk rörsocker
 • 2 skivade vitlöksklyftor
 • 40 g finhackad färsk ingefära
 • 1 strimlat citrongräs

Kålsallad:

 • 500 g färsk spetskål
 • 125 g purjolök
 • 1 1/2 tsk medelgrovt havssalt
 • 2 msk risvinäger
 • 1 msk rapsolja
 • 1 tsk sesamolja

Syltad chili:

 • 3 färska chili, gul och röd spansk peppar
 • 3 msk rörsocker
 • 1 msk risvinäger
 • 1/2 tsk salt

Till servering:

 • 2-3 msk sesamfrö
 • ev kokt ris

Sätt ugnen på 100°. Skär revbenen i jämnstora bitar ca 6 x 2-3 cm, låt benen sitta kvar på de bitar som har ben. Blanda hoisinsås, soja, skivad vitlök, hackad ingefära och strimlat citrongräs i en gryta med lock (se till att grytans lock klarar av att stå i ugn). Alternativ är att lägga i en ugnssäker form och täcka med grillfolie som lock. Lägg i köttbitarna och blanda om. Lägg på lock och ställ in grytan på nedersta falsen i ugnen. Låt det stå på endast 100° i 4 timmar. Under tiden förbered kålsalladen:

Ansa, skölj och strimla kålen. Jag hade en fint, färskt och ganska löst knutet spetskålshuvud så jag skar den ganska grovt. Man gör som man vill om man föredrar en finstrimlad så gör man det. Strimla purjon. Varva kål och purjo med salt i en bunke. Ställ på en tyngd och ställ i kylen ungefär samma tid som revbenen går i ugnen. Detta gör att kålen mjuknar och en del vätska dras ut. Efter flera timmar i salt + press häll av den i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda samman risvinäger, rapsolja och sesamolja. Blanda med den avrunna kålblandningen i en skål och låt stå svalt fram till servering.

Chili. Ansa och strimla chilin. Blanda dem med socker i en liten kastrull och värm på medelvärme så sockret börjar smälta och chilin vätskar sig. Häll på vinäger och låt det sjuda några minuter på svag värme så det tjocknar och blir som tjock sirap. Häll upp i en liten skål och låt det svalna.

Tag upp revbensbitarna ur såsen den kokat i och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Häll upp såsen i en kastrull och koka utan lock tills den reducerat till 4 dl. Sila genom en finmaskig sil.

Sätt ugnen på 150°. Ringla lite sås över köttbitarna. Strö på sesamfrö. Värm i mitten av ugnen 5-10 min. Servera dem med varm sås, sesamkålsallad och karamelliserad chili. Den som vill har även kokt ris till – helst basmati.

sojakokta revben av rapsgris

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Behöver man inget vatten för att koka köttet? Har svårt att se att 1 dl soja och 1 dl hoisin sås blir mer än de 4 dl som man sedan skulle reducera till?

 2. Dante skriver:

  Mums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..