Så grillar du indirekt

Recept och tips hur du grillar större köttbitar indirekt. Grillen måste vara tillräckligt stor och den ska ha lock. Recept på kryddor och tillbehör.

Hur grillar man större styckdetaljer och köttbitar på grillen? Jag grillade en 1-kilos bit från rapsgris med indirekt grillning, alltså där grillkolen får ligga runt kanterna och köttbiten i mitten, och så locket på och stektermometer i köttet så man vet när det är klart. Jag gjorde en torr kryddblandning som jag gned in köttet med och så fick det ligga halva dagen med det. Det är detta som brukar heta det engelska ordet ”rub” och det är helt förståeligt. Jag funderade på vad en svensk översättning skulle bli och när det blir torrgnid eller kryddgnugg så är svaret att kryddrub låter betydligt bättre. Fast ett gott skratt får man ju.

Jag hade en ovanlig styckdetalj när det kommer till fläskkött, nämligen fransyskan. Men det här receptet fungerar på t ex en skinkstek eller hel bit karré.  Till detta gjorde jag en coleslaw, alltså kålsallad, och en mango-och persikosalsa. Jag bakade också några bakpotatisar som jag skar i klyftor och grillade helt kort i stora klyftor. Ni får recept på alltihop. Jag hade kött av rapsgris vilket är grisar som fått äta en stor del raps vilket gör köttet saftigt och gott.

Grillad stor bit av rapsgris

 • 1 kilo hel bit fläskkött, t ex skinkstek eller karré

Kryddblandning:

 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk torkad mald ingefära
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 2 krm spiskummin
 • 2 krm malt korianderfrö
 • 2 tsk rörsocker
 • 2 tsk medelgrovt havssalt

 

Till grillning:

 • 2 msk rapsolja

Blanda samman alla de torra kryddorna, salt och socker. Lägg köttet i en form eller på ett fat och gnid in det runtom. Täck med plast och låt det stå i kylen att marinera, helst hela dagen men åtminstone några timmar. Tag gärna fram det i rumstemperatur någon timme innan det ska grillas.

Grillrub

Foto: C Jenkinson

 

När det här står i kylen kan tillbehören göras. Särskilt coleslaw tar en stund. Men nu skriver jag först hur själva grillningen går till eftersom det hör till köttet.

Tänd grillen och låt kolen brinna ut. Maka de glödande kolen åt sidan. I en klotgrill kan de vara i en ring runt kanterna eller på ena sidan. En gasolgrill med tre brännare så stänger man av den mittersta. Köttet ska placeras där kolen inte ligger eller över den avstängda brännaren. Om det går är det bra att placera en liten folieform med lite vatten i under köttet och grillgallret för att eventuellt fett som droppar ner inte ska börja brinna och osa. I min grill går det inte – den är för liten. Pensla det torrmarinerade köttet med olja. Stick in en kötttermometer centralt så att den mäter mitt inne i köttbiten. Lägg köttet på grillen. Lägg locket på och grilla tills köttets innertemperatur är 70°. Kolla köttet några gånger under grillningen och vänd det eventuellt. Låt det vila under folie ca 5 minuter innan det skärs upp.

Tillbehören:

Coleslaw

 • 500 g vitkål
 • 1 morötter, ca 200 g
 • 2 tsk salt
 • 1 äggula
 • 1 dl rapsolja
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 2 krm salt
 • 1 dl crème fraiche
 • 2 msk riven färsk pepparrot

Skölj och strimla vitkålen tunt. På mandolin går det lättast. Skala och riv morötterna grovt (mina morötter var ljusgula så därför syns de inte på bilden). Blanda kål och morötter i en skål med salt. Ställ en tyngd på, t ex en mindre skål med något i som tynger. Ställ i kylen ca 2 timmar. Detta gör att kålen mjuknar och vätskan dras ut. Häll upp kålblandningen i ett durkslag, pressa med handen ut vätskan.

Lägg en äggula i en rundbottnad skål. Vispa ner olja lite i taget till en majonnäs. Vispa i senap, vinäger och salt. Blanda majonnäsen med crème fraiche och smaksätt med riven pepparrot. Blanda med den avrunna kål-och morotsblandningen. Låt stå i kylen fram till servering.

Mango-och persikosalsa

 • 4 persikor
 • 1 mango
 • rivet skal av 1 lime
 • 2 msk pressad lime
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 1 liten finhackad färsk chili
 • 1/2 finhackad knipplök eller 1 om den är liten
 • 1 msk rörsocker
 • 3-4 krm salt

Dela, kärna ur och skär persikorna i små bitar. Skär isär mangon och skär ut kärnan. Skär ut fruktköttet från skalet och skär det i små bitar. Blanda skuren mango och persikor i en skål. Rör ner limeskal, pressad lime, ingefära, chili, lök, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Bakpotatis

Sätt ugnen på 200°. Tvätta bakpotatisarna men skala inte. Pricka dem lite här och där med en provsticka. Detta gör man för att skalet inte ska spricka. Lägg dem direkt på gallret mitt i ugnen. Baka dem ca 45 minuter tills de känns genombakade och ganska mjuka. Dela dem i halvor eller kvartar. Pensla dem med olja och strö på lite salt. Grilla dem när köttet är färdiggrillat. Potatisarna behöver bara några minuter för att få lite färg och smak.

Grillat fläsk med coleslaw och mangosalsa

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..