Baka glutenfri rabarberpaj

Recept på glutenfri rabarberpaj med mandelmjöl.

Rabarberpaj!! Det vill alla ha, även de som inte tål gluten. Så jag gjorde en glutenfri rabarberpaj med mandelmjöl och potatismjöl. Jag är långt ifrån någon expert på glutenfritt men jag vet att behovet är ganska stort. Jag köpte mandelmjöl från Risenta och först hade jag tänkt att göra en vanlig paj och blanda i lite mandelmjöl för smaken skull. Men sedan fick jag lust att prova helt glutenfritt. Det blev en något kladdigare och mjukare deg än vanlig pajdeg och gräddningen gick sådär. Därför vill jag uppmana alla som prövar det här receptet att vara vaksamma vid gräddningen. Jag började på 225° men det blev snabbt ganska bränt här och där. Jag sänkte till 200° och täckte pajen med folie. Om jag gör om den här kommer jag grädda på 200° ca 30 min, men ändå kolla lite då och då.

Till ca 12 bitar, i en form ca 26 cm i diameter:

Pajdeg:

 • 200 g smör
 • 300 g mandelmjöl
 • 3/4 dl strösocker
 • 1 äggula
 • 80 g potatismjöl, ca 1 dl

Fyllning:

 • 5 rabarberstjälkar, ca 600 g, 12 dl skurna bitar
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 2 msk potatismjöl
 • ev 1 uppvispad äggvita

Blanda smör och mandelmjöl i en skål för hand eller kör samman degen snabbt i en matberedare. Tillsätt äggula och potatismjöl. Tryck ut 3/4 av degen i ett jämnt lager i en pajform, i botten och upp på kanterna. Ställ gärna kallt medan du fixar med rabarbern. Sätt ugnen på 200°.

Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar.

Skurna rabarber

Foto: Charlotte Jenkinson

Blanda bitarna med socker och potatismjöl och häll direkt upp i den degklädda pajformen. Se till att socker och potatismjöl fördelas jämnt över rabarbern.

Baka glutenfri rabarberpaj

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

Rulla smala rullar av resten av degen och gör ett nätlock eller annat mönster om du så önskar.

 

Pensla eventuellt degen med äggvita. Grädda i nedre halvan av ugnen ca 30 minuter. Men som sagt – håll ett öga så det inte blir bränt. Den första biten jag skar av pajen blev ganska smulig – men god. Men nästa dag när den fått stå var den mycket bättre och höll ihop riktigt bra. Lika stadig som en vanlig paj gjord på vetemjöl var den dock inte. Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Glutenfri rabarberpaj

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Tänk på att det finns olika sorters rabarber, vissa mindre syrliga än andra. De kan också vara mer eller mindre saftiga och ge ifrån sig olika mängd vätska. De här rabarberna var rätt milda i sin syra och var friskt saftiga. Detta kan göra att sockermängd och potatismjölmängd i rabarberna kan variera. Det är svårt att ange exakta mått.

Rabarberstjälkar

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

 1. Satte ugnen på 200 grader, tog lång tid rabarberna.
  Lös deg, jag kavlade med glutenfri mjölmix, dessutom 2 msk gin i degen (för ökad frasighet)
  Aluminium lock över pajen.
  Den blev jättefin!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..