Bondkakor

Recept på bondkakor. En klassisk liten kaka med sirap och sötmandel. Lättbakat till eftermiddagens fika.

Bondkakor är enkelt att baka och en klassisk liten kaka som faktiskt är mångas favorit bland småkakor. Två baksugna 14-åringa grabbar ville baka och  jag grävde fram en äldre bakbok i hyllan på landet. De valde bondkakor och vi hade ett riktigt kafferep på eftermiddagen. Hur mysigt som helst. Receptet är en klassiker och jag har inte gjort några ändringar. Jo, i receptet stod det margarin, men vi hade smör och så blev det ca 45 kakor fast det i receptet stod 70. Jag tror pojkarna skar ganska rejäla kakor.

Bondkakor:

  • 200 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • ca 65 g sötmandel, 1 dl
  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 1 tsk bikarbonat

Blanda smör och socker i en bunke och rör till en mjuk lite luftig massa. Hacka mandeln ganska grovt, men det går med finhackad mandel också. Bland ner sirap och den hackade mandeln. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda ner det. Dela degen i två och forma till rullar 3-4 cm i diameter. Rulla in dem i smörpapper eller plast och låt dem ligga i kylen minst 1 timme.

Värm ugnen till 175°. Skär degrullarna i ca 4 mm tjocka skivor. Grädda 10-12 minuter. Låt svalna.

Bondkakor

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägger till en bild jag tog senare på dagen, när kakorna nästan var slut men kvällen var så vacker.

Styvmorsvioler

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..