Rabarberkräm

Recept på rabarberkräm. En vanlig god rabarberkräm som serveras kall med vispad grädde. Rabarberkräm kan smaksättas med till exempel vanilj eller kardemumma.

Det finns mycket gott att göra av rabarber. Men det allra enklaste, och gott som tusan, är en alldeles vanlig rabarberkräm. Den kan smaksättas lite olika och på så sätt varieras. Den här gjorde jag med mina favoriter vanilj och kardemumma, men rabarberkräm kan också kryddas med till exempel rivet citronskal, ingefära eller kanel (låt då en kanelstång koka med). Rabarberkräm är godast kall tycker jag och den här serverade jag med en klick vispad grädde. Gott till rabarberkräm är också kesella som man smaksätter med finhackad syltad ingefära (den söta syltade ingefäran – inte sån där inlagd som serveras till sushi). Det går också att smaksätta mascarpone och ha till rabarberkrämen. Jag har någon gång gjort rabarberkräm, ringlat i lite grenadine vid servering och toppat med en klick mascarpone med mald kardemumma.

Rabarber finns det flera sorter av och vissa är syrligare än andra. Vätskemängden är också varierande så därför står vatten, sockermängden och redningen som cirka. Man får helt enkelt lita på sitt eget omdöme och kanske sockra lite extra och kanske öka på med redningen om krämen blir för tunn.

Till 4-6 pers:

  • 1 liter rabarber skurna i bitar
  • 2-3 dl vatten
  • ca 1 dl socker
  • valfri smaksättning, t ex 1 krm vaniljpulver och 2 krm stött kardemumma
  • 2-3 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse

Skölj och ansa rabarberstjälkarna. Skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt hälften av vattnet samt sockret. Låt koka upp och när rabarbern släpper vätska och mjuknar ser du om du behöver ha i mer vatten. Låt sjuda 2-3 minuter. Rör så lite som möjligt om du, som jag, gillar att krämen har bitar av rabarber. Rör ut potatismjöl eller Maizena i en matsked kallt vatten och rör ner det i krämen.  Låt krämen sjuda så att den tjocknar. Tag av från värmen och häll upp i en skål. Strö lite socker på ytan och låt krämen kallna. Täck skålen med lock eller plast. Servera krämen kall med vispad grädde eller något av de andra tillbehören som jag nämnde ovan.

Rabarberkräm med vanilj och kardemumma

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..