Inkokt lax

Recept på inkokt lax med kall gräddfilssås med gräslök. Laxen kokas in i en ättikslag och ska serveras kall.

Inkokt lax är en klassisk rätt om våren och sommaren. Inkokt lax serveras kall och är lätt att förbereda och passar därför bra på bjudningar och bufféer. Koka in laxen i portionsbitar så blir de snygga att servera. Jag gjorde en enkel kall sås av gräddfil, gräslök, dill och lite citron och hade varm nykokt potatis till. Senare kommer färskpotatisen och då blir det ännu godare.

När jag i min ungdom tillbringade 6 månader i Klippiga bergen i Ketchum, Idaho, där vi åkte skidor och bodde i en lagom nergången husvagn, längtade jag efter just denna rätt med lax, potatis och gräddfilssås. Vi hade ont om pengar och åt mest grönsaker, och de var helt ok, men det fanns aldrig färsk fisk att köpa och vi saknade den fräscha enkla maten. När jag kom hem i juni serverade mina föräldrar inkokt lax och jag blev alldeles tårögd av lycka. Det är ett riktigt matminne för mig.

Till 4-5 pers:

 • ca 600 g laxfilé med skinnet kvar

Koklag:

 • 1 liter vatten
 • 1/2 dl ättikssprit, 12%
 • 2 tsk mellangrovt salt
 • 5 pepparkorn
 • 1/4 citron i klyftor
 • 6 dillstjälkar

Sås:

 • 3 dl gräddfil
 • 1 msk pressad citron
 • 2 msk finklippt gräslök
 • 2 msk finklippt dill
 • 1 krm salt

Skär laxfilén i portionsstora bitar. Låt skinnet sitta kvar. Det behövs för att hålla ihop biten när den sjuder. Drag bort skinnet strax före servering. Åter till koket – eller snarare sjudningen eftersom fisken inte ska kokas alls utan knappt ens sjuda.

Blanda vatten, ättika, salt, peppar, citron och dillstjälkar i en gryta eller vid kastrull med lock. Koka upp lagen. Lägg i laxbitarna och stäng av värmen. Lägg på lock och låt stå kvar på eftervärmen ca 5 minuter. Drag bort från värmen och låt det stå med locket på att svalna och kallna. Låt laxen ligga kvar i lagen tills den ska serveras. Förvara i kyl. Man kan koka in lax ett dygn i förväg.

Blanda samman ingredienserna till såsen och låt den gärna stå kallt någon timme före servering. Vid servering, tag upp laxbitarna ur lagen, låt dem rinna av och drag bort skinnet. Servera med nykokt potatis, gräddfilssås samt extra citron, finklippt gräslök och dill.

Inkokt lax

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..