Inlagd sill – så gör du

Recept och steg för steg på hur du gör inlagd sill av hela salta sillar. Filéa, salta ur och lägg in i ättikslag med citron och kardemumma.

Inlagd sill hör alla våra svenska högtider till. Jul, midsommar och påsk finns det alltid sill på bordet. Att lägga in sill själv är lätt och blir både bättre och billigare än den färdigköpta. Här har jag gjort en sill i vanlig ättikslag och kryddat den med citron och kardemumma. Jag köpte tre hela salta sillar, filéade, vattnade ur ett dygn och la dem sedan i min nykomponerade lag. Det blev en fin och lite påskgul sill. Gravad lax vill vi också ha till påsk och ett recept på det har jag gjort här. Nu till sillen och först ett sillporträtt som jag tog i Mollösund där en trålare låg och lossade sill.

Sill, herring

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Till ett smörgåsbord bland andra sillar:

  • ca 1 kilo saltad hel sill (drygt 500 g filéer)

Till lagen:

  • 1 dl ättika (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • rivet skal av 1 citron

Till inläggningen:

  • 1 silverlök
  • 1 gul morot, ca 200 g

Hel saltad sill måste man rensa, filéa och sedan måste den ligga i kallt vatten ett dygn för att saltas ur. I manuella fiskdiskar brukar de ha hel salt sill i en tunna. Man måste i regel fråga. Jag köpte ett kilo och de kostade 45 kr. Så här ser de salta hela sillarna ut:

Saltad sill

Foto: Charlotte Jenkinson

Rensa först ut alla inälvor, rom och mjölke. Skölj sillarna väl i kallt vatten. Filéa dem precis som man gör med vanlig fisk, alltså skär från huvudändan utmed ryggbenet. Jag lägger in en bild, men ha överseende med att den inte är särskilt bra. Den blev oskarp och suddig, men man ser på ett ungefär hur det går till.

Filéa sill

Foto: c Jenkinson

Skär bort den övre filén, vänd sedan fisken med ryggbenet nedåt och skär på samma vis. Till detta moment är det bra med en ganska stadig kniv. Min kniv på bilden är egentligen en grönsakskniv som jag köpt i Vietnam för 10 kr. Men den går att skärpa upp snabbt och ligger bra i handen så den är en favorit. Till nästa moment behövs en smidigare och mjukare kniv med lätt böjligt blad. Lägg filéerna med skinnsidan ner och skär bort de tvärgående bukbenen som sitter på ena halvan. Följ med kniven under benen så lossar de lätt. Skär bort bukfenor och tunna kanter. Drag bort skinnet. Det är lätt och det behövs ingen kniv. Lägg de rensade skinnfria filéerna i en bunke. Spola dem med kallt vatten.

Sillfiléer

Foto: C Jenkinson

Fyll med kallt vatten och byt vatten flera gånger första timmen. Låt sedan sillarna ligga i kallt vatten i kylen minst 12 timmar med ibland tar det ett dygn.

Lagen: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i lagerblad. Stöt kardemummakärnor och vitpeppar i en mortel, men inte för fint. Det ska vara grovmalt. Blanda ner det samt finrivet citronskal i kastrullen. Koka upp och låt det sjuda ca 3 minuter. Låt lagen svalna och kallna.

Inläggning: Skala och riv morot grovt. skala och skiva löken tunt. Häll av vattnet från sillarna och låt dem rinna av väl. Skär filéerna i bitar och varva dem med riven morot, skivad lök och ättikslag i en skål eller i burkar. Lagen måste täcka silen. Ställ kallt och låt stå ca 1 dygn före servering. Citron och kardemummasill är mild och god och en sill för all dem som, liksom jag, älskar kardemumma. En annan mer vanlig sillinläggning har jag gjort här (den gjordes till jul, men passar lika bra till påsk eller midsommar). På bilden nedan är det gul morot som är de stora gula strimlorna, citronen är finriven och syns knappt. Det som ser ut som peppar på bilden är kardemumma.

Inlagd sill med citron och kardemumma

Inlagd sill med citron och kardemumma

 

LOADING..